Τα Αιθουσαία Σβαννώματα είναι ιστολογικά καλοήθεις εξεργασίες του εγκεφάλου, στην περιοχή της γεφυροπαρεγκεφαλιδικής γωνίας , που συνήθως εξορμώνται τόσο από το άνω όσο και από κάτω αιθουσαίο νεύρο(τα αντίστοιχα ποσοστά στη διεθνή βιβλιογραφία διαφέρουν).(Fig 1 α, β)

Fig 1 α, β: Σχηματική αναπαράσταση ενός αιθουσαίου σβαννώματος , του τρόπου που αναπτύσσεται στο χώρο, και της σχέσης του με τις παρακείμενες νευροαγγειακές δομές.

Είναι από τους πιο συχνούς ενδοκρανιακούς όγκους (7-10% των ενδοκρανιακών όγκων).

Η ετήσια επίπτωση των όγκων αυτών είναι 1,5 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους.

Η επίπτωση των αιθουσαίων σβαννωμάτων αυξάνει στις περιπτώσεις της Νευροινωμάτωσης Type 2 , με την αμφοτερόπλευρη παρουσία του αιθουσαίου σβαννώματος να είναι παθογνωμική για την διαπίστωση της προαναφερθείσας πάθησης/διαταραχής του νευρικού συστήματος.

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Ευρωκλινική Αθηνών
  • Κιν: +30 6944686096
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.