Η υπόφυση είναι ένας πολύ σημαντικός ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος και συχνά αναφέρεται ως κύριος αδένας ‘master gland’, μιας και έχει υπό τον έλεγχό της άλλους ενδοκρινείς αδένες του ανθρώπινου σώματος(θυρεοειδή, επινεφρίδια).

Η υπόφυση βρίσκεται πίσω από τη μύτη και στο ύψος των ματιών, σε μία περιοχή που λέγεται τουρκικό εφίππιο, σε στενή ανατομική σχέση με τα οπτικά νεύρα.

Έχει το μέγεθος ενός μπιζελιού και συνίσταται από δύο διακριτά μέρη(λοβούς), τον πρόσθιο λοβό που καλείται αδενουπόφυση και τον οπίσθιο λοβό που καλείται νευρουπόφυση.

Αποπληξία της Υπόφυσης

Fig 1: Σχηματική αναπαράσταση που αφορά τη θέση της υπόφυσης στον εγκέφαλο.

Η αδενουπόφυση παράγει σημαντικές για τον οργανισμό ορμόνες όπως η αυξητική ορμόνη, η προλακτίνη, η κορτικοτρόπος ορμόνη, η θυρεοειδοτρόπος ορμόνη και οι γοναδοτρόποι ορμόνες.

Η νευρουπόφυση εκρίνει την αντιδιουρητική ορμόνη(παράγεται από τον υποθάλαμο) που παίζει σημαντικό ρόλο στην ομοιόσταση/ρύθμιση όγκου υγρών του σώματος, μέσω της νεφρικής λειτουργίας.

ανατομία του αδένα της υπόφυσης

Fig 2: Σχηματική αναπαράσταση που αφορά την ανατομία του αδένα της υπόφυσης.

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Ευρωκλινική Αθηνών
  • Κιν: +30 6944686096
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.