Το μεταιχμιακό και το παραμεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου περιέχει ανατομικές δομές που παρεμβάλλονται μεταξύ του διάμεσου εγκεφάλου (διεγκεφάλου) και των εγκεφαλικών ημισφαιρίων. Δομές του μεταιχμιακού συστήματος είναι η αμυγδαλή, η ανώνυμος ουσία(substantia innominata), οι περιοχές του διαφράγματος(septal regions), ο ιππόκαμπος και άλλες.

Δομές του παραμεταιχμιακού συστήματος είναι η νήσος του Reil, ο κροταφικός πόλος, η έλικα του προσαγωγίου, η παραιπποκάμπειος έλικα και άλλες.

Τα ανατομικά παρασκευάσματα που παρατίθενται παρακάτω προέρχονται από την προσωπική δουλειά του ιατρού-νευροχειρουργού Σπυρίδωνος Αρ. Λαφαζάνου στο εργαστήριο της νευροχειρουργικής ανατομίας (Fig 1 α-β ,2,3).

Slide01

Fig 1α: Ανατομικός διαχωρισμός του αριστερού εγκεφαλικού ημισφαιρίου (medial to lateral) που αναδεικνύει δύο από τις κλασικές δομές του μεταιχμιακού συστήματος, την αμυγδαλή (1) και τον ιππόκαμπο (2). Επίσης διακρίνεται η παρυφή του ιππόκαμπου (3).

Slide02

Fig 1β: Ανατομικός διαχωρισμός του δεξιού εγκεφαλικού ημισφαιρίου (lateral to medial) που αναδεικνύει δύο από τις κλασικές δομές του μεταιχμιακού συστήματος, την αμυγδαλή (1) και τον ιππόκαμπο (2), καθώς και τη στενή ανατομική σχέση του ιππόκαμπου με τον ύπερθεν κείμενο θάλαμο (3), επί τα εντός του κελύφους (4). Τέλος, αναγνωρίζεται και η σύστοιχη χοριοειδής σχισμή(αστερίσκος).

Slide03

Fig 2: Ανατομικός διαχωρισμός του αριστερού εγκεφαλικού ημισφαιρίου(lateral to medial) που αναδεικνύει τη θέση της νήσου του Reil (1), τυπική παραμεταιχμιακή δομή, μετά την αφαίρεση των καλυπτρών (μετωπιαία, μετωποβρεγματική και κροταφική) του εγκεφάλου, και την ανάδειξη της άνω επιμήκους δεσμίδας (Superior Longitudinal Fasciculus)/C-shaped (2).

Slide04

Fig 3: Ανατομικό παρασκεύασμα εγκεφάλου του αριστερού εγκεφαλικού ημισφαιρίου που αναδεικνύει τη θέση του κροταφικού πόλου (1), της παραιπποκαμπείου έλικας (2) και της έλικας του προσαγωγίου (3), τυπικές παραμεταιχμιακές δομές του εγκεφάλου.

Οι εξεργασίες(γλοιώματα) στις περιοχές αυτές αποτελούν μία ξεχωριστή οντότητα στο πεδίο της νευροχειρουργικής τόσο λόγω της κλινικής τους έκφρασης όσο και της δυσκολίας προσέγγισης, και συνεπώς αφαίρεσής τους.

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Ευρωκλινική Αθηνών
  • Κιν: +30 6944686096
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.