Η γλοιωμάτωση του εγκεφάλου (Gliomatosis cerebri) είναι μία σπάνια, ‘’αινιγματική’’ νόσος που ορίζεται ως μία εκτεταμένη νεοπλασματική διήθηση του εγκεφαλικού παρεγχύματος, νευρογλοιακής αρχής.

Επιπλέον χαρακτηριστικά της νόσου αυτής  είναι: η διατήρηση της αρχιτεκτονικής του εγκεφάλου καθώς και η μη προσβολή των νευρικών κυττάρων.

Όσον αφορά την επέκτασή της,  βάσει  του ορισμού της, περιλαμβάνει δύο  ή  περισσότερους  λοβούς,  μπορεί να έχει αμφοτερόπλευρο χαρακτήρα ενώ, τέλος, μπορεί  να επεκτείνεται στα βασικά γάγγλια, το θάλαμο, το μεσολόβιο καθώς και σε υποσκηνίδιες κατασκευές του εγκεφάλου όπως είναι το στέλεχος και ο νωτιαίος μυελός.

Μπορεί να εμφανίζεται de novo (πρωτοπαθής) χωρίς ή με την παρουσία  εντοπισμένης  μάζας  όγκου/’’nodular component’’  (Type I και  Type II αντίστοιχα)  ή σαν αποτέλεσμα  διασποράς  ενός  ήδη υπάρχοντος  εστιακού γλοιώματος  (δευτεροπαθής).  H  διάκριση  της πρωτοπαθούς/Type II γλοιωμάτωσης  του εγκεφάλου μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη από τη δευτεροπαθή μορφή της.

Η  γλοιωμάτωση του εγκεφάλου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μία νόσος με μεγάλη κλινική ετερογένεια, που κυμαίνεται από μία γρήγορα εξελισσόμενη νόσο έως  μία νόσο με αργή και ‘’αθώα’’ εξέλιξη.

 

 

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
  • ΥπεύθυνηΤμήματος
  • Νάσιου Αγγελική: 698 6613333
  • Γραμματεία
  • Μαρία Θωμά: 210 68 62 521 - 210 68 62 436