Ηλεκτροκορτικογραφία

Η Ηλεκτροκορτικογραφία είναι μία επεμβατική μέθοδος που συνίσταται στην άμεση καταγραφή των ηλεκτρικών δυναμικών, που συνοδεύουν μία εγκεφαλική δραστηριότητα, από  το φλοιό του εγκεφάλου.

Μία ευρέως διαδεδομένη χρήση της είναι η διεγχειρητική εντόπιση της κεντρικής  αύλακας μέσω της καλούμενης ανάστροφης φάσης των σωματοαισθητικών προκλητών δυναμικών(SSEP-PR).

Δοκιμασία Αμυτάλης (Wada test)

Μία όχι τόσο νέα μέθοδος, η δοκιμασία της Αμυτάλης (Wada test) είναι μία επεμβατική μέθοδος κατά την οποία η περιοχή του εγκεφάλου που αρδεύεται από την έσω καρωτίδα αρτηρία (στη μία πλευρά) καθίσταται  προσωρινά αναίσθητη μέσω έγχυσης νατριούχου αμυτάλης στην σύστοιχη έσω καρωτίδα αρτηρία.

Φλοιικός Ερεθισμός του Εγκεφάλου

O άμεσος διεγχειρητικός φλοιικός ερεθισμός  αποτελεί το ”gold standard” της χαρτογράφησης του  εγκεφάλου για εκτομή νευροχειρουργικών βλαβών που εδράζονται σε ευγενείς περιοχές του.

Ο κινητικός φλοιός χαρτογραφείται διεγχειρητικά με ερεθισμό της πρόσθιας κεντρικής έλικας, της οπίσθιας κεντρικής έλικας, της προκινητικής περιοχής, καθώς επίσης και της καλούμενης συμπληρωματικής κινητικής  περιοχής.

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

Newletter

Εγγραφείτε στα Newsletter του Ιατρού για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα για την Νευροχειρουργική.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Metropolitan Hospital
  • Κιν: +30 6944686096
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.