Τα Μηνιγγιώματα αφορούν ,συνήθως, καλοήθεις εξωπαρεγχυματικές βλάβες του εγκεφάλου που προέρχονται από την αραχνοειδή μήνιγγα. Αποτελούν το 14-19% των πρωτοπαθών όγκων του εγκεφάλου.

Συνήθεις θέσεις εντόπισης των μηνιγγιωμάτων είναι:η κυρτότητα του εγκεφάλου(convexity), η περιοχή παρά τον οβελιαίο κόλπο (parasagittal), η περιοχή της ελάσσονος πτέρυγας του σφηνοειδούς οστού (sphenoidal ridge), η περιοχή του δρεπάνου(falx), η περιοχή φύματος του εφιππίου (tuberculum sellae, η περιοχή του μέσου κρανιακού βόθρου (middle fossa), η περιοχή του σκηνιδίου (tentorial) και άλλες.

Η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (MRI) και η ψηφιακή αγγειογραφία εγκεφάλου(DSA) αποτελούν τα βασικά απεικονιστικά εργαλεία αξιολόγησης των ασθενών που πάσχουν από μηνιγγιώματα.

Κλασική θεραπεία των μηνιγγιωμάτων είναι η χειρουργική.

Μικρού μεγέθους μηνιγγιώματα που ανευρίσκονται τυχαία(incidental) ή μηνγγιώματα τα οποία εμφανίζονται με επιληπτικές κρίσεις, που ρυθμίζονται εύκολα με φαρμακευτική αγωγή, μπορούν να τεθούν σε παρακολούθηση.

Τέλος, μηνιγγιώματα που εδράζονται σε δυσπρόσιτες περιοχές του εγκεφάλου, όπως ο σηραγγώδης κόλπος, ενδεχομένως αποτελούν ένδειξη για στερεοτακτική ακτινοχειρουργική.

Μηνιγγιώματα

Fig: Μαγνητική Τομογραφία Εγκεφάλου(Μετωπιαίες Ακολουθίες) που αναδεικνύει ένα ευμεγέθες Μηνιγγίωμα στην κυρτότητα του αριστερού εγκεφαλικού ημισφαιρίου

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

Newletter

Εγγραφείτε στα Newsletter του Ιατρού για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα για την Νευροχειρουργική.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Metropolitan Hospital
  • Κιν: +30 6944686096
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.