Τα Μυελοβλαστώματα, 15-20% των ενδοκρανιακών όγκων στα παιδιά, προέρχονται από την περιοχή της οροφής της 4ης κοιλίας. Είναι κακοήθεις όγκοι και διασπείρονται διαμέσου των οδών του ΕΝΥ, συχνά στις πλάγιες κοιλίες ή το νωτιαίο υπαραχνοειδή χώρο.

Συνήθη συμπτώματα-σημεία εκδήλωσης των μυελοβλαστωμάτων είναι: η κεφαλαλγία, η τάση για έμετο, η κορμική αταξία, ο νυσταγμός, το οίδημα οπτικών θηλών και άλλα.

Η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου αποτελεί την απεικονιστική μέθοδο εκλογής, στο πλαίσιο διερεύνησης και προεγχειρητικού ελέγχου, των ασθενών με μυελοβλαστώματα. Τονίζεται ότι ο έλεγχος θα πρέπει να επεκτείνεται και στην σπονδυλική στήλη για πιστοποίηση ή αποκλεισμό μεταστάσεων(drop mets).

H θεραπεία είναι χειρουργική με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αφαίρεση της βλάβης. Τα μυελοβλαστώματα είναι πολύ ακτινοευαίσθητα. Η ολική ακτινοβολία του νευρικού άξονος αποσκοπεί να καλύψει κάθε διασπορά μέσω ΕΝΥ που δεν έχει ανιχνευθεί. Η θέση της χημειοθεραπείας είναι σημαντική, ειδικά στις περιπτώσεις υποτροπής της νόσου.

Η εμφάνιση της νόσου σε μικρή ηλικία(<3 έτη), η μη ολική εξαίρεση ,ο ιστολογικός υπότυπος της βλάβης καθώς επίσης και η διασπορά της νόσου, συνιστούν δυσμενείς προγνωστικούς παράγοντες για την έκβαση της νόσου.

Μυελοβλαστώματα

Fig: Μαγνητική Τομογραφία Εγκεφάλου(Εγκάρσια Ακολουθία) που αναδεικνύει ένα ευμεγέθες Μυελοβάστωμα στη περιοχή της 4ης κοιλίας του εγκεφάλου.

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

Newletter

Εγγραφείτε στα Newsletter του Ιατρού για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα για την Νευροχειρουργική.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Metropolitan Hospital
  • Κιν: +30 6944686096
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.