Αυχεναλγία
Με τον όρο Αυχεναλγία εννούμε το αίσθημα δυσφορίας στην περιοχή του αυχένα.
Η αυχεναλγία μπορεί να προκύψει από διαταραχές που αφορούν οποιαδήποτε ανατομική δομή στην περιοχή του λαιμού όπως, οι αυχενικοί σπόνδυλοι με τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, οι μύες , ο οισοφάγος, η τραχεία,οι λεμφαδένες, ο θυρεοειδής αδένας, τα αγγεία και άλλα.
Από νευροχειρουργικής σκοπιάς τα κυριότερα αίτια αυχεναλγίας είναι τα ακόλουθα:
Aυχενική Σπονδύλωση
α) H Aυχενική Σπονδύλωση. Ουσιαστικά με το πέρασμα του χρόνου παρατηρείται εκφύλιση των μεσοσπονδυλίων δίσκων , καθίζηση των αντίστοιχων μεσοσπονδυλίων διαστημάτων και βλάβη των αρθρικών αποφύσεων της Αυχενική Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης(Α.Μ.Σ.Σ). Αυτό οδηγεί σε κάποιου βαθμού αστάθεια της σπονδυλικής στήλης. Αντιρροπιστικά , και στο πλαίσιο της διατήρησης της σταθερότητας της σπονδυλικής στήλης, δημιουργείται υπερτροφία των αρθρικών αποφύσεων και πάχυνση του ωχρού συνδέσμου με απώτερο αποτέλεσμα την στένωση του σπονδυλικού σωλήνα της Α.Μ.Σ.Σ.
Fig: Σχηματική αναπαράσταση της διαδικασίας της αυχενικής σπονδύλωσης με ανάδειξη α) της εκφύλισης του μεσοσπονδυλίου διαστήματος, β)της δημιουργίας των οστεοφύτων και γ) των ακόλουθων πιεστικών φαινομένων επί του νωταίου μυελού και των σύστοιχα εξερχομένων νωταίων ριζών.
Θλάση του Αυχένα
β) Η Θλάση του Αυχένα. Ουσιαστικά πρόκειται για βλάβη των μυών και των συνδέσμων της Α.Μ.Σ.Σ συνήθως στο πλαίσιο κάποιας κάκωσης.
Fig: Σχηματική αναπαράσταση του μηχανισμού της θλάσης της ΑΜΣΣ στο πλαίσιο της κάκωσης της Α.Μ.Σ.Σ(βίαιη υπερέκταση/υπέρκαμψη).
Κατάγματα στην Αυχενική Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης
γ) Τα Κατάγματα στην Αυχενική Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης. Μπορεί να είναι τραυματικής ή άλλης αιτιολογίας(νεόπλασμα, ρευματοειδής αρθρίτιδα). Ειδικότερα στα κατάγματα της άνω αυχενικής μοίρας(κάταγμα οδόντος) το άλγος είναι τόσο έντονο που οι ασθενείς χαρακτηριστικά συγκρατούν το κεφάλι με τα χέρια τους κατά τη μετάβαση από την κατάκλιση στην όρθια θέση.
Fig: Σχηματική αναπαράσταση που αναδεικνύει κάταγμα στην περιοχή της Α.Μ.Σ.Σ με πιεστικά φαινόμενα επί του σύστοιχου τμήματος του νωτιαίου μυελού.
Η Ινιακή Νευραλγία
δ) Η Ινιακή Νευραλγία. Οφείλεται στην παγίδευση του μείζονος ινιακού νεύρου που αποτελεί αισθητικό κλάδο της Α2 νωταίας ρίζας. Συνήθη αίτια είναι ο τραυματισμός του στο πλαίσιο μίας χειρουργικής επέμβασης στην περιοχή(κρανιοτομία στην περιοχή του οπισθίου κρανιακού βόθρου), η υπερέκταση της Α.Μ.Σ.Σ, κατάγματα στην ανώτερη αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και άλλα.
Fig: Σχηματική αναπαράσταση των νεύρων στην περιοχή της ινιακής χώρας.
Αυχενική Δισκοπάθεια
ε) Η Αυχενική Δισκοπάθεια. Εάν η πρόπτωση του μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι προς τα πλάγια, συμπτώματα από τα άνω άκρα(άλγος, αιμωδίες, ριζιτικά σημεία) τείνουν να προεξάρχουν του άλγους στην Α.Μ.Σ.Σ. Εάν η πρόπτωση του δίσκου είναι κεντρική , και είναι συμπτωματική, τότε δεν υπάρχει άλγος στην Α.Μ.Σ.Σ στις περισσότερες περιπτώσεις, και προεξάρχουν συμπτώματα από την πίεση του νωτιαίου μυελού(μυελοπάθεια).
Fig: Σχηματική αναπαράσταση της αυχενικής δισκοπάθειας(προβολή του μεσοσπονδυλίου δίσκου με πιεστικά φαινόμενα επί της σύστοιχας εξερχόμενης νωταίας ρίζας.
Oι Ανωμαλίες στην Περιοχή της Kρανιοαυχενικής Συμβολής
στ) Oι Ανωμαλίες στην Περιοχή της Kρανιοαυχενικής Συμβολής. Τέτοιες είναι το σύνδρομο Chiari, το ατλαντοαξονικό υπεξάρθρημα και άλλα.
Fig: Σχηματική αναπαράσταση του συνδρόμου Chiari όπου αναδεικνύεται η παρεγκεφαλιδική εκτοπία(οι αμυγδαλές της παρεγκεφαλίδας βρίσκονται κάτω από το επίπεδο του ινιακού τρήματος) με τη συνοδό συριγγομυελία.
Ινομυαλγία
η) Η Ινομυαλγία. Είναι ένα σύνδρομο χρόνιου σωματικού πόνου που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Χαρακτηρίζεται από διάχυτα άλγη μυοσκελετικής φύσεως και δυσκαμψία. Προσβάλλει το 2% του πληθυσμού και ειδικότερα το γυναικείο φύλο.Μπορεί να συνδυάζεται με διάφορα ψυχιατρικά νοσήματα καθώς επίσης και με μη ειδικά σωματικά ενοχλήματα όπως εύκολη κόπωση, γαστρεντερολογικές διαταραχές, διαταραχές του ύπνου και άλλα.
Fig: Σχηματική αναπάρασταση των επώδυνων σημείων(μεταξύ άλλων και στην περιοχή της Α.Μ.Σ.Σ) που ανευρίσκονται σε ασθενείς που πάσχουν από ινομυαλγία.