Αν και η αμιγώς χειρουργική προσέγγιση του σηραγγώδους κόλπου σπανίως απαιτείται στις μέρες μας, εντούτοις θα πρέπει να τονιστεί ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις με επίκεντρο το σηραγγώδη κόλπο αφορούν και άλλες ανατομικές περιοχές του εγκεφάλου όπως η μεσοσκελιαία και η προγεφυρική δεξαμενή.

Συνεπώς εξεργασίες που εδράζονται στις προαναφερθείσες ανατομικές περιοχές ενδεχομένως να απαιτούν την εφαρμογή μίας τέτοιας επέμβασης(frontotemporal Orbitozygomatic Transcavernous Approach).

Ο σκοπός αυτής της ενότητας , που βασίζεται σε δημοσιευμένο άρθρο(Transcranial Epidural Approach to Pituitary Tumors Extending Beyond the Sella VV Dolenc. Neurosurgery 41 (3), 542-50;-2. 9 1997), είναι διττός:

α) η ανάδειξη των βασικών χαρακτηριστικών της ανατομίας του σηραγγώδους κόλπου και
β) η περιγραφή του ‘’χειρουργικού τρόπου προσέγγισης’’ εξεργασιών που εδράζονται στο σηραγγώδη κόλπο ή που επεκτείνονται σε αυτόν από γειτονικές περιοχές του εγκεφάλου.

Κλασικό παράδειγμα μίας τέτοιας εξεργασίας είναι το αδένωμα της υπόφυσης.

Τα ανατομικά παρασκευάσματα προέρχονται από την προσωπική δουλειά του Σπύρου Αρ. Λαφαζάνου στο εργαστήριο της Νευροχειρουργικής ανατομίας.

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Ευρωκλινική Αθηνών
  • Κιν: +30 6944686096
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.