Σπασμωδικό Ραιβόκρανο λόγω Αγγειακής Συμπίεσης του Παραπληρωματικού Νεύρου
Το σπασμωδικό ραιβόκρανο που οφείλεται στη νευροαγγειακή συμπίεση του παραπληρωματικού νεύρου(11th nerve origin) εμφανίζει κάποια χαρακτηριαστικά: (α) η ακούσια ανώμαλη θέση-στάση της κεφαλής(ραιβόκρανο) λαμβάνει χώρα σε οριζόντιο επίπεδο , (β) η εικόνα του ραιβόκρανου εμφανίζει επιδείνωση όταν ο ασθενής είναι σε κατάκλιση, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στο σπασμωδικό ραιβόκρανο εξωπυραμιδικής αιτιολογίας, όπου η εικόνα του ραιβόκρανου βελτιώνεται με τον ασθενή σε κατάκλιση και επιδεινώνεται με τον ασθενή σε όρθια θέση και (γ) απoυσία ανώμαλης, ομαδοποιημένης ηλεκτροφυσιολογικής δραστηριότητας μυών, σύμφωνα με το ΗΜΓμα, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις του σπασμωδικού ραιβόκρανου εξωπυραμιδικής αρχής.
Στο πλαίσιο του απεικονιστικού ελέγχου, η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, και ειδικότερα ακολουθίες όπως b-FFE, 3D-T2W DRIVE post-contrast T1W MRI ,μπορούν να απεικονίσουν ικανοποιητικά τα κατώτερα κρανιακά νεύρα (9ο,10ο,11ο). Ειδικότερα η ακολουθία b-FFE(balanced fast-field echo) φαίνεται να είναι η καλύτερη ακολουθία της μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου για την απεικόνιση της πορείας του παραπληρωματικού νεύρου(αλλά και όλων των κατώτερων κρανιακών νεύρων),έως και και το σημείο που εξέρχεται της βάσης του κρανίου, διαμέσου του σφαγιτιδικού τρήματος.
Η ψηφιακή αγγειογραφία με εντόπιση κυρίως στο σπονδυλοβασικό σύστημα(VA-PICA) καθώς ο ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος, τόσο προεγχειρητικά όσο και διεγχειρητικά, συνιστούν σημαντικά βοηθήματα τόσο γα τη διάγνωση όσο και για τη χειρουργική θεραπεία του σπασμωδικού ραιβόκρανου(11th nerve origin).
Η μικροαγγειακή αποσυμπίεση του παραπληρωματικού νεύρου(κυρίως από τη σύστοιχη σπονδυλική αρτηρία, αλλά ορισμένες φορές και από τη σύστοιχη οπίσθια κάτω παρεγκεφαλιδική αρτηρία-PICA) αποτελεί την κύρια θεραπεία αυτής της πάθησης. Μπορεί να επιτευxθεί είτε μέσω της μεταφοράς (transposing) του υπεύθυνου (compressing) αγγείου, είτε μέσω της εκτομής των αναστομωτικών κλάδων του παραπληρωματικού νεύρου, με στόχο την κινητοποίηση αρχικά και την απελευθέρωση τελικά , του παραπληρωματικού νεύρου από το υπεύθυνο αγγείο.
Τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα θετικά. Επιπλέον, όταν υπάρχουν θετικά αποτελέσματα, μπορούν να εμφανιστούν σταδιακά, μετά την πάροδο αρκετών εβδομάδων.
Η αυξημένη κλινική υποψία, η σωστή προσέγγιση αλλά και ο κατάλληλος προεγχειρητικός έλεγχος (Mαγνητική τομογραφία εγκεφάλου-Ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος) αποτελούν το κλειδί για τη σωστή διάγνωση του σπασμωδικού ραιβόκρανου, που έχει ακόμη πολλές αμφιλεγόμενες πτυχές σχετικές με την παθογένειά του και, κατ’ επέκταση, τη θεραπεία του.