Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί ισότοπα που εκπέμπουν ποζιτρόνια συνδεδεμένα σε μόρια βιολογικού ενδιαφέροντος με στόχο την ποσοτική μελέτη ειδικών φυσιολογικών διεργασιών.

Οι ουσίες αυτές ενίονται στο αίμα του ασθενούς με απώτερο στόχο τον εγκέφαλο. Κατόπιν τούτου, με τη χρήση ειδικού μηχανήματος, λαμβάνονται εικόνες από την παρουσία των ουσιών αυτών στον εγκέφαλο.

Η Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων χρησιμοποιείται -μεταξύ άλλων- για τη μέτρηση της εγκεφαλικής αιματικής ροής  και  το μεταβολισμό της γλυκόζης στον εγκέφαλο.

Βάσει των παραπάνω δυνατοτήτων μέτρησης, η Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη στον δυναμικό έλεγχο αλλαγών του εγκεφάλου, στο πλαίσιο παθήσεων όπως είναι η νόσος Alzheimer ή σε καταστάσεις ασθενών που αναρρώνουν σταδιακά μετά από ένα εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο(Stroke).

Κλασική  και ενδεχομένως πιό κοινή χρήση  της παραπάνω εξέτασης στο πεδίο της νευροχειρουργικής αποτελεί η εφαρμογή της για τον εντοπισμό κάποιας μικρής  επιληπτικής εστίας που δεν είναι απαραίτητα εμφανής σε άλλες απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου.

Τέλος, η παραπάνω εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργική χαρτογράφηση του εγκεφάλου στο πλαίσιο νευροχειρουργικών επεμβάσεων που αφορούν βλάβες σε ευγενείς περιοχές του όπως ο κινητικός και ο αισθητικός φλοιός. 

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Ευρωκλινική Αθηνών
  • Κιν: +30 6944686096
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.