Το Τραύμα στη Βάση του Κρανίου αποτελεί μία ξεχωριστή ενότητα στο πεδίο της Νευροχειρουργικής ειδικότητας, παρουσιάζοντας πολλές φορές σημαντικά προβλήματα τόσο στη διάγνωση όσο και στην αντιμετώπισή του. Αφενός μπορεί ένα μικρό επιμήκες κάταγμα να μην παρατηρηθεί στον αρχικό έλεγχο με την αξονική τομογραφία εγκεφάλου, και να παραμένει αδιάγνωστο έως ότου εκφραστεί με ρινόρροια ή να προκαλέσει μηνιγγίτιδα, αφετέρου σύνθετα κατάγματα που αφορούν την περιοχή του εγκεφαλικού και του προσωπικού κρανίου απαιτούν πολλές φορές τη συνεργασία διαφορετικών ειδικοτήτων(νευροχειρουργών,νευροακτινολόγων, ΩΡΛ και γναθοχειρουργών).

Σημαντικές ανατομικές κατασκευές μπορούν να επηρεαστούν μετά από τραύμα στη βάση του κρανίου. Στην περιοχή του πρόσθιου κρανιακού βόθρου οι παραρρίνιοι κόλποι και οι οφθαλμικοί κόγχοι συνήθως εμπλέκονται. Στην περιοχή του μέσου κρανιακού βόθρου ο σηραγγώδης κόλπος και το σηραγγώδες τμήμα της έσω καρωτίδας μπορούν να τραυματιστούν από οστικά θραύσματα και να οδηγήσουν στη δημιουργία καρωτιδο-σηραγγώδους επικοινωνίας. Τέλος, ρήξεις(σχισίματα) των φλεβωδών κόλπων(εγκάρσιου και σιγμοειδούς) καθώς και καταστάσεις αστάθειας στην κρανιοαυχενική συμβολή αποτελούν επιπλοκές του τραύματος στην περιοχή του οπισθίου κρανιακού βόθρου και της κρανιοαυχενικής συμβολής αντίστοιχα.

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
  • ΥπεύθυνηΤμήματος
  • Νάσιου Αγγελική: 698 6613333
  • Γραμματεία
  • Μαρία Θωμά: 210 68 62 521 - 210 68 62 436