O άμεσος διεγχειρητικός φλοιικός ερεθισμός  αποτελεί το ”gold standard” της χαρτογράφησης του  εγκεφάλου για εκτομή νευροχειρουργικών βλαβών που εδράζονται σε ευγενείς περιοχές του.

Ο κινητικός φλοιός χαρτογραφείται διεγχειρητικά με ερεθισμό της πρόσθιας κεντρικής έλικας, της οπίσθιας κεντρικής έλικας, της προκινητικής περιοχής, καθώς επίσης και της καλούμενης συμπληρωματικής κινητικής  περιοχής.

Η χαρτογράφηση του κινητικού φλοιού μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και σε περίπτωση γενικής αναισθησίας του ασθενούς χωρίς τη λήψη μυοχαλαρωτικών φαρμάκων.

Στην περίπτωση χαρτογράφησης των κέντρων του λόγου , μέσω της μεθόδου του φλοιικού ερεθισμού του εγκεφάλου, απαιτείται  ο ασθενής να είναι σε εγρήγορση κατά τη φάση της χειρουργικής  επέμβασης ώστε να είναι  ικανός να  εκτελέσει  κάποια  καθήκοντα (αρίθμηση, ονομασία αντικειμένων κ.τ.λ).

Συνεπώς, σε αυτές τις καταστάσεις, απαιτείται  να  εφαρμοστεί  κρανιοτομία  με  τον  ασθενή σε εγρήγορση (awake craniotomy) χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό περιοχικής  αναισθησίας και ουσιών βραχείας δράσης.

Ο φλοιικός ερεθισμός του εγκεφάλου μπορεί να λάβει χώρα και εκτός χειρουργείου(extraoperatively).

H επιλογή   αυτή έχει  εφαρμογή  σε καταστάσεις  επιληψίας  με  κύριο στόχο την χαρτογράφηση της ανευρεθείσας επιληπτικής εστίας.

Προυπόθεση η εμφύτευση των ηλεκτροδίων στη περιοχή αυτή , που έχει λάβει χώρα πριν (σχεδόν 1 εβδομάδα), για τη διενέργεια της ηλεκτροεγκεφαλογραφίας.

Όπως κάθε μέθοδος, έτσι και η μέθοδος του φλοιικού ερεθισμού του εγκεφάλου έχει κάποια μειονεκτήματα.

Το πιό προφανές μειονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι χρειάζεται όχι μόνο τη διενέργεια μίας κρανιοτομίας , αλλά τη διενέργεια μίας ”ευρείας” κρανιοτομίας, για την αποκάλυψη τόσο της χειρουργικής βλάβης αλλά και των παρακείμενων ευγενών φλοιικών περιοχών του εγκεφάλου.

Επίσης ,όπως αναφέρθηκε, η ανάγκη χαρτογράφησης των κέντρων του λόγου απαιτεί τον ασθενή σε εγρήγορση κατά τη φάση της χειρουργικής επέμβασης(awake craniotomy), κάτι το οποίο δεν είναι εύκολα ανεκτό από όλους τους ασθενείς(κυρίως τα παιδιά).

Τέλος, η αδυναμία ελέγχου(χαρτογράφησης) του φλοιού του εγκεφάλου στο βάθος των αυλάκων, αποτελεί ένα άλλο μειονέκτημα.

Δεν είναι ασύνηθες, για κάποιο ασθενή που έχει υποβληθεί σε φλοιώδη χαρτογράφηση του εγκεφάλου και συνοδό αφαίρεση της εξεργασίας, να εμφανίσει μετεγχειρητικά νευρολογικό έλλειμμα αποδιδόμενο στην καταστροφή των υποκείμενων κατιόντων δεσμίδων της λευκής ουσίας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο συνδυασμός της μεθόδου του φλοιικού ερεθισμού του εγκεφάλου με το DTI ή τον διεγχειρητικό ερεθισμό των σύστοιχων κατιόντων δεσμίδων της λευκής ουσίας, μπορεί να οδηγήσει σε ελαχιστοποίηση της εμφάνισης νέου νευρολογικού ελλείμματος .

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
  • ΥπεύθυνηΤμήματος
  • Νάσιου Αγγελική: 698 6613333
  • Γραμματεία
  • Μαρία Θωμά: 210 68 62 521 - 210 68 62 436