Τα γλοιώματα του εγκεφάλου είναι ενδοπαρεγχυματικοί όγκοι που εντοπίζονται κυρίως στο μετωπιαίο και τον κροταφικό λοβό, σε νέους και μεσήλικες ασθενείς.

Σχεδόν το 1/3 των γλοιωμάτων ανευρίσκονται πολύ κοντά στις ανατομικές περιοχές του λόγου και της κίνησης του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Συνήθεις κλινικές εκδηλώσεις των ασθενών που πάσχουν από γλοίωμα του εγκεφάλου είναι η κεφαλαλγία, οι επιληπτικές κρίσεις, οι διαταραχές της αισθητικότητας/κινητικότητας και οι   διαταραχές του λόγου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα γλοιώματα του εγκεφάλου ανευρίσκονται τυχαία στο πλαίσιο του ελέγχου που γίνεται στους ασθενείς για άλλης φύσεως ιατρικά προβλήματα.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την πρόγνωση των ασθενών με γλοίωμα του εγκεφάλου είναι : η ηλικία, η γενική κατάσταση υγείας( κλίμακα Karnofsky), ο βαθμός αφαίρεσης του γλοιώματος, τα ιστολογικά χαρακτηριστικά του γλοιώματος και η χρήση βοηθητικών/ενισχυτικών τρόπων θεραπείας όπως η ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία.

Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης, για την αντιμετώπιση των γλοιωμάτων του εγκεφάλου, είναι α) η λήψη βιοπτικού υλικού για τεκμηρίωση της διάγνωσης και β) η μέγιστη ασφαλής χειρουργική αφαίρεση του όγκου(γλοιώματος) με απώτερο στόχο την καλύτερη πρόγνωση των ασθενών.

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
  • ΥπεύθυνηΤμήματος
  • Νάσιου Αγγελική: 698 6613333
  • Γραμματεία
  • Μαρία Θωμά: 210 68 62 521 - 210 68 62 436