Αντιμετώπιση του Χρόνιου Υποσκληριδίου Αιματώματος
Η αντιμετώπιση του χρόνιου υποσκληριδίου αιματώματος εξαρτάται από το μέγεθός του αλλά και τα σμπτώματα που προκαλεί.
Μικρού μεγέθους/ασυμπτωματικά χρόνια υποσκληρίδια αιματώματα αντιμετωπίζονται συντηρητικά.
Η χειρουργική αντιμετώπιση ενδείκνυται στις ακόλουθες περιπτώσεις α)στα συμπτωματικά χρόνια υποσκληρίδια αιματώματα, β)στα χρόνια υποσκληρίδια αιματώματα με μέγιστο πάχος>1 εκατοστό , ανεξάρτητα εάν προκαλούν συμπτώματα ή όχι και γ)στα προοδευτικά αυξανόμενα σε μέγεθος(στην αξονική και στην μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου) χρόνια υποσκληρίδια αιματώματα.
Οι μέθοδοι χειρουργικής αντιμετώπισης των χρονίων υποσκληριδίων αιματωμάτων είναι οι εξής: α)η εφαρμογή δύο κρανιοανατρήσεων και ακολούθως η διαρκής έκπλυση της χρόνιας υποσκληρίδιας συλλογής αίματος με διάλυμα φυσιολογικού ορού έως ότου το έκπλυμα καθαριστεί εντελώς , β) η εφαρμογή μίας μεγαλύτερου μεγέθους κρανιοανάτρησης και ακολούθως η αναρρόφηση της υποσκληρίδιας συλλογής αίματος και η συνεχής έκπλυση με διάλυμα φυσιολογικού ορού, γ)η εφαρμογή μίας μεγάλου μεγέθους κρανιοανάτρησης που ακολουθείται από διαρκή έκπλυση της χρόνιας υποσκληρίδιας συλλογής αίματος με διάλυμα φυσιολογικού ορού , έως ότου το έκπλυμα καθαριστεί εντελώς , και τοποθέτηση παροχέτευσης στον υποσκληρίδιο χώρο για 24-48 ώρες, δ) η εφαρμογή μίας πολύ μικρής κρανιοανάτρησης(twist drill craniostomy).Αυτή η τεχνική μπορεί να λάβει χώρα με τοπική αναισθησία και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στους ασθενείς που δεν μπορούν, λόγω άλλων προβλημάτων υγείας, να πάρουν γενική αναισθησία και ε) η εφαρμογή τυπικής κρανιοτομίας στις περιπτώσεις υποτροπής των χρονίων υποσκληριδίων αιματωμάτων.
Fig 2: Σχηματική αναπαράσταση αφαίρεσης του χρονίου υποσκληριδίου αιματώματος. Αναδεικνύονται οι τομές του δέρματος και οι κρανιοανατρήσεις από τις οποίες λαμβάνει χώρα η αφαίρεση της υποσκληρίδιας συλλογής αίματος και η διαρκής έκπλυση με φυσιολογικό ορό.
Η πρόγνωση των ασθενών με χρόνια υποσκληρίδια αιματώματα, που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, είναι πολύ καλή. Οι ασθενείς που εμφανίζονται να έχουν αυξημένη υποσκληρίδια πίεση κατά τη φάση της χειρουργικής επέμβασης έχουν καλύτερη πρόγνωση. Αυτό γιατί το εγκεφαλικό παρέγχυμα τείνει να επανέλθει στις φυσιολογικές του διαστάσεις πιό γρήγορα. Επιπλοκές που μπορούν να συμβούν μετά από χειρουργική αφαίρεση των υποσκληριδίων συλλογών αίματος είναι α) οι επιληπτικές κρίσεις, β) η ενδοεγκεφαλική αιμορραγία, γ) ο πνευμεγκέφαλος υπό τάση και δ) το υποσκληρίδιο εμπύημα. Το ποσοστό θνητότητας δεν είναι υψηλό(4%).