Τα χρόνια υποσκληρίδια αιματώματα συμβαίνουν κυρίως στα ηλικιωμένα άτομα(μέσος όρος τα 63 έτη).

Η κάκωση κεφαλής αναγνωρίζεται σαν αίτιο δημιουργίας των χρονίων υποσκληριδίων αιματωμάτων σε ποσοστό<50%.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η κατάχρηση αλκοόλ, οι επιληπτικές κρίσεις, οι διαταραχές πηκτικότητας του αίματος, οι συχνές πτώσεις και άλλα.

Τα χρόνια υποσκληρίδια αιματώματα είναι αμφοτερόπλευρα σε ποσοστό 20-25%.

Το πάχος των χρονίων υποσκληριδίων αιματωμάτων είναι μεγαλύτερο αυξανομένης της ηλικίας λόγω ατροφίας του εγκεφάλου και, κατά συνέπεια, αύξησης του υποσκληριδίου χώρου.

Συμπτώματα του Χρόνιου Υποσκληριδίου Αιματώματος

Συνήθη συμπτώματα είναι η κεφαλαλγία, η σύγχυση, η αστάθεια βάδισης και οι διαταραχές του λόγου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα χρόνια υποσκληρίδια αιματώματα μπορούν να εκφραστούν με συμπτώματα παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου. Τέλος, σε άλλες περιπτώσεις η συμπτωματολογία των ασθενών μπορεί να είναι πολύ βαριά(ημιπάρεση/πληγία, κώμα).

1Fig 1: Αξονική τομογραφία εγκεφάλου που αναδεικνύει ένα χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα δεξιά μετωποβρεγματικά με πιεστικά φαινόμενα επί της μέσης γραμμής.

Αντιμετώπιση του Χρόνιου Υποσκληριδίου Αιματώματος

Η αντιμετώπιση του χρόνιου υποσκληριδίου αιματώματος εξαρτάται από το μέγεθός του αλλά και τα σμπτώματα που προκαλεί.

Μικρού μεγέθους/ασυμπτωματικά χρόνια υποσκληρίδια αιματώματα αντιμετωπίζονται συντηρητικά.
Η χειρουργική αντιμετώπιση ενδείκνυται στις ακόλουθες περιπτώσεις α)στα συμπτωματικά χρόνια υποσκληρίδια αιματώματα, β)στα χρόνια υποσκληρίδια αιματώματα με μέγιστο πάχος>1 εκατοστό , ανεξάρτητα εάν προκαλούν συμπτώματα ή όχι και γ)στα προοδευτικά αυξανόμενα σε μέγεθος(στην αξονική και στην μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου) χρόνια υποσκληρίδια αιματώματα.

Οι μέθοδοι χειρουργικής αντιμετώπισης των χρονίων υποσκληριδίων αιματωμάτων είναι οι εξής: α)η εφαρμογή δύο κρανιοανατρήσεων και ακολούθως η διαρκής έκπλυση της χρόνιας υποσκληρίδιας συλλογής αίματος με διάλυμα φυσιολογικού ορού έως ότου το έκπλυμα καθαριστεί εντελώς , β) η εφαρμογή μίας μεγαλύτερου μεγέθους κρανιοανάτρησης και ακολούθως η αναρρόφηση της υποσκληρίδιας συλλογής αίματος και η συνεχής έκπλυση με διάλυμα φυσιολογικού ορού, γ)η εφαρμογή μίας μεγάλου μεγέθους κρανιοανάτρησης που ακολουθείται από διαρκή έκπλυση της χρόνιας υποσκληρίδιας συλλογής αίματος με διάλυμα φυσιολογικού ορού , έως ότου το έκπλυμα καθαριστεί εντελώς , και τοποθέτηση παροχέτευσης στον υποσκληρίδιο χώρο για 24-48 ώρες, δ) η εφαρμογή μίας πολύ μικρής κρανιοανάτρησης(twist drill craniostomy).Αυτή η τεχνική μπορεί να λάβει χώρα με τοπική αναισθησία και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στους ασθενείς που δεν μπορούν, λόγω άλλων προβλημάτων υγείας, να πάρουν γενική αναισθησία και ε) η εφαρμογή τυπικής κρανιοτομίας στις περιπτώσεις υποτροπής των χρονίων υποσκληριδίων αιματωμάτων.

2Fig 2:  Σχηματική αναπαράσταση αφαίρεσης του χρονίου υποσκληριδίου  αιματώματος.   Αναδεικνύονται οι τομές του δέρματος και  οι κρανιοανατρήσεις από τις οποίες λαμβάνει χώρα η αφαίρεση της υποσκληρίδιας συλλογής αίματος και η διαρκής έκπλυση με φυσιολογικό ορό.

Η πρόγνωση των ασθενών με χρόνια υποσκληρίδια αιματώματα, που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, είναι πολύ καλή. Οι ασθενείς που εμφανίζονται να έχουν αυξημένη υποσκληρίδια πίεση κατά τη φάση της χειρουργικής επέμβασης έχουν καλύτερη πρόγνωση. Αυτό γιατί το εγκεφαλικό παρέγχυμα τείνει να επανέλθει στις φυσιολογικές του διαστάσεις πιό γρήγορα. Επιπλοκές που μπορούν να συμβούν μετά από χειρουργική αφαίρεση των υποσκληριδίων συλλογών αίματος είναι α) οι επιληπτικές κρίσεις, β) η ενδοεγκεφαλική αιμορραγία, γ) ο πνευμεγκέφαλος υπό τάση και δ) το υποσκληρίδιο εμπύημα. Το ποσοστό θνητότητας δεν είναι υψηλό(4%).

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

Newletter

Εγγραφείτε στα Newsletter του Ιατρού για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα για την Νευροχειρουργική.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Metropolitan Hospital
  • Κιν: +30 6944686096
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.