Η Ηλεκτροκορτικογραφία είναι μία επεμβατική μέθοδος που συνίσταται στην άμεση καταγραφή των ηλεκτρικών δυναμικών, που συνοδεύουν μία εγκεφαλική δραστηριότητα, από  το φλοιό του εγκεφάλου.

Μία ευρέως διαδεδομένη χρήση της είναι η διεγχειρητική εντόπιση της κεντρικής  αύλακας μέσω της καλούμενης ανάστροφης φάσης των σωματοαισθητικών προκλητών δυναμικών(SSEP-PR).

Ηλεκτροκορτικογραφία

Η Ηλεκτροεγκεφαλογραφία (EEG) είναι  μέθοδος καταγραφής της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου. Η καταγραφή  αυτή  μπορεί  να  επιτευχθεί  μέσω ηλεκτροδίων που τοποθετούνται είτε εξωκρανιακά (στο τριχωτό της κεφαλής) είτε ενδοκρανιακά (στον υποσκληρίδιο-ενδοεγκεφαλικό  χώρο του κρανίου).

Στη νευροχειρουργική πρακτική, κλασική εφαρμογή της Ηλεκτροεγκεφαλογραφίας  αποτελεί ο τομέας της επιληψίας.

Παρά το γεγονός της υψηλής ευαισθησίας της εξέτασης (spatial resolution), όταν αυτή διενεργείται με την τοποθέτηση ηλεκτροδίων στον ενδοκρανιακό χώρο, εντούτοις, λόγω του επεμβατικού της χαρακτήρα και των πιθανών επιπλοκών της, οι ενδείξεις της είναι συγκεκριμένες.

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

Newletter

Εγγραφείτε στα Newsletter του Ιατρού για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα για την Νευροχειρουργική.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Metropolitan Hospital
  • Κιν: +30 6944686096
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.