Αυτή η τεχνικά ιδιαίτερα απαιτητική χειρουργική προσπέλαση προσφέρει στο νευροχειρουργό  καλή οπτική γωνία για αντιμετώπιση χειρουργικών βλαβών που εδράζονται στην καλούμενη περιοχή λιθοειδούς-αποκλίματος (petroclival) και εκτείνονται από την περιοχή του οπίσθιου τμήματος του σηραγγώδους κόλπου έως το επίπεδο των κατώτερων κρανιακών νεύρων.

Τέτοιες είναι χορδώματα, χονδροσαρκώματα, μηνιγγιώματα στην περιοχή λιθοειδούς-αποκλίματος καθώς επίσης και γιγαντιαία ανευρύσματα της βασικής αρτηρίας.

Η ποσότητα εκτομής του οστού , που αφορά το λιθοειδές , εξατομικεύεται   βάσει της περίπτωσης που πρόκειται  να αντιμετωπιστεί και του στόχου του νευροχειρουργού.

Διατήρηση του κοχλία και των ημικύκλιων σωλήνων οδηγεί σε διατήρηση της ακοής. Σε αντίθετη περίπτωση εκτομής των προαναφερθείσων ανατομικών δομών στο πλαίσιο επίτευξης καλύτερου χειρουργικού πεδίου η διατήρηση της ακοής δεν είναι δυνατή.

Παρακάτω παρατίθενται εικόνες (ανατομικά παρασκευάσματα) από την προσωπική δουλειά του  Σπ. Αρ. Λαφαζάνου στο εργαστήριο Νευροχειρουργικής Ανατομίας.

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
  • ΥπεύθυνηΤμήματος
  • Νάσιου Αγγελική: 698 6613333
  • Γραμματεία
  • Μαρία Θωμά: 210 68 62 521 - 210 68 62 436