Νευροενδοσκόπηση

Η ιδέα της ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής συνιστά πιό εκλεπτυσμένες τεχνικές και προσπελάσεις στη νευροχειρουργική θεραπεία των παθήσεων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Ενώ το καλούμενο άνοιγμα(opening) του κρανίου (για επεμβάσεις στον εγκέφαλο) και του σπονδυλικού σωλήνα (για επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη) απαιτείται ακόμα, αυτά τα ανοίγματα είναι σαφώς μικρότερα σε μέγεθος. 

Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική

Η Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική (Stereotactic radiosurgery) είναι μία μορφή ακτινοβολίας που εστιάζει υψηλής ισχύος ενέργεια σε μία μικρή περιοχή του εγκεφάλου ή ακόμη και της σπονδυλικής στήλης.

Παρά το όνομά της, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η Στερεοτακτική Χειρουργική είναι μία θεραπεία και όχι μία χειρουργική διαδικασία.

Στερεοτακτική Χειρουργική

Με το όρο Στερεοτακτική Χειρουργική εννοούμε την ελάχιστα επεμβατική μορφή της χειρουργικής επέμβασης που  χρησιμοποιεί ένα  τρισδιάστατο σύστημα συντεταγμένων με σκοπό την εντόπιση μικρών στόχων μέσα στον εγκέφαλο.

Η Στερεοτακτική Χειρουργική βασίζεται σε τεχνικές που απαιτούν  τη χρήση πλαισίου(frame-based stereotaxy) και πρόσφατα, σε τεχνικές που δεν απαιτούν τη χρήση πλαισίου(Frameless stereotaxy).

Νευροπλοήγηση

Μία νέα εποχή στη νευροχειρουργική έχει κάνει την εμφάνισή της, με την έλευση της καλούμενης ”απεικονιστικά καθοδηγούμενης” χειρουργικής στον εγκέφαλο και στη σπονδυλική στήλη.

Η Νευροπλοήγηση, αναγνωρισμένη σαν  το επόμενο  στάδιο  εξέλιξης της στερεοτακτικής χειρουργικής, έχει ήδη μία σημαντική δράση σε μία ποικιλία νευροχειρουργικών επεμβάσεων.

Κρανιοτομία με τον ασθενή σε εγρήγορση

Οι κλασικές χειρουργικές επεμβάσεις στον εγκέφαλο απαιτούν την εφαρμογή γενικής αναισθησίας για τον ασθενή.

Παρόλα αυτά, σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτείται ο ασθενής να είναι σε εγρήγορση προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο χειρουργικό αποτέλεσμα.

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
  • ΥπεύθυνηΤμήματος
  • Νάσιου Αγγελική: 698 6613333
  • Γραμματεία
  • Μαρία Θωμά: 210 68 62 521 - 210 68 62 436