Η εισαγωγή της ελάχιστας επεμβατικής νευροχειρουργικής στο τομέα της σπονδυλικής στήλης συνιστά μία πραγματική επανάσταση.

Πολλές τεχνικές, βασιζόμενες στην αρχή της ελάχιστας επεμβατικής προσέγγισης, έχουν αποτελέσει μεθόδους επιλογής αντιμετώπισης προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης, σε πολλά κέντρα του κόσμου.

Η έννοια  της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής στο πεδίο της σπονδυλικής στήλης βασίζεται στην αρχή του πιό μικρού συστήματος διάνοιξης-έλξης(aperture-retraction system).

Ουσιαστικά περιλαμβάνει τη χρήση μικρών τομών , ενώ η διενέργεια της κάθε προσπέλασης μπορεί να γίνει  με τη βοήθεια  του μικροσκοπίου, του ενδοσκοπίου καθώς επίσης και με την καθοδήγηση του ακτινολογικού μηχανήματος(x-ray guidance).

Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές  στη σπονδυλική στήλη γίνονται όλο και πιό δημοφιλείς στη νευροχειρουργική πρακτική και ,σε πολλές περιπτώσεις , είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές.

Στις μέρες μας είναι γενικά αποδεκτό ότι, οι οπίσθιες προσπελάσεις στη σπονδυλική στήλη μπορούν να λάβουν χώρα με τέτοιο τρόπο που να διατηρείται η λειτουργία μεγάλων μυικών ομάδων που διατρέχουν κάθετα, σε όλο το μήκος του σπονδυλικού καναλιού.

Οι παλαιότερες τεχνικές , που βασίζονται στη τομή της μέσης γραμμής, απαιτούν όλοι οι παρασπονδύλιοι μύες να απομακρύνονται από το σύστοιχο οστικό τμήμα της σπονδυλικής στήλης και να διατηρούνται σε αυτή τη θέση, κάτω από σημαντική πίεση έλξης , προκειμένου ο χειρουργός να έχει πρόσβαση στη σπονδυλική στήλη.

Κλασικές περιπτώσεις παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, που αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά με την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, συνιστούν η αυχενική και οσφυική δισκοπάθεια, καθώς επίσης και περιπτώσεις εκφυλιστικής νόσου της σπονδυλικής στήλης που απαιτούνται τεχνικές σπονδυλοδεσίας(Fusion).

Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι  όλες οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης δεν  μπορούν να  αντιμετωπιστούν ικανοποιητικά  με τη χρήση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής.

Περιπτώσεις όγκων , λοιμώξεων καθώς επίσης και μεγάλου βαθμού σκολιώσεις της σπονδυλικής στήλης, απαιτούν  ακόμη τις κλασικές ανοικτές επεμβάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική  έχει αρκετά πλεονεκτήματα απέναντι στις κλασικές ανοικτές μεθόδους.

Τέτοια είναι η μικρότερη τομή, ο μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος, ο μικρότερος χρόνος νοσηλείας, η μειωμένη απώλεια αίματος, ο  μειωμένος κίνδυνος λοιμώξεων και , τέλος , ο ταχύτερος χρόνος ανάρρωσης των ασθενών.

Η εξατομίκευση, ανάλογα με τη φύση της πάθησης αλλά και της γενικής κατάστασης του ασθενούς , αποτελεί το κλειδί για τη σωστή εφαρμογή της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής στο τομέα της σπονδυλικής στήλης.

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
  • ΥπεύθυνηΤμήματος
  • Νάσιου Αγγελική: 698 6613333
  • Γραμματεία
  • Μαρία Θωμά: 210 68 62 521 - 210 68 62 436