Η Οσφυαλγία είναι ένα σύμπτωμα που αφορά κάθε πόνο στην Οσφυϊκή Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης (στη μέση), ανεξάρτητα από την αιτία που τον προκαλεί.

Είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα και στο 85% των περιπτώσεων των ασθενών με οσφυαλγία δεν μπορεί να γίνει κάποια ειδική διάγνωση.

Οσφυαλγία

Η αρχική εκτίμηση του ασθενούς με οσφυαλγία θα πρέπει να προσανατολίζεται στην ανίχνευση των καλούμενων ''red flags'' σημείων και συμπτωμάτων που πιθανότατα υποδεικνύουν μία σοβαρή παθολογική κατάσταση της Οσφυική Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης (Ο.Μ.Σ.Σ).

Η ανακούφιση από τον πόνο, στις περισσότερες περιπτώσεις, επιτυγχάνεται με απλή φαρμακευτική (αναλγητικά) αγωγή.

Το 85-90% των ασθενών με οσφυαλγία βελτιώνονται, ακόμη και χωρίς φαρμακευτική αγωγή, μέσα σε ένα-1- μήνα.

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις των ασθενών με οσφυαλγία επιβάλλεται μία τροποποίηση των καθημερινών δραστηριοτήτων τους, εντούτοις, κατάκλιση πέραν των τεσσάρων (4) ημερών αποδεικνύεται μάλλον επιβλαβής και όχι χρήσιμη.

Οι ασθενείς με οσφυαλγία θα πρέπει να ενθαρρύνονται να επιστρέφουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες το ταχύτερο δυνατόν.

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
  • ΥπεύθυνηΤμήματος
  • Νάσιου Αγγελική: 698 6613333
  • Γραμματεία
  • Μαρία Θωμά: 210 68 62 521 - 210 68 62 436