Η Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική (Stereotactic radiosurgery) είναι μία μορφή ακτινοβολίας που εστιάζει υψηλής ισχύος ενέργεια σε μία μικρή περιοχή του εγκεφάλου ή ακόμη και της σπονδυλικής στήλης.

Παρά το όνομά της, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η Στερεοτακτική Χειρουργική είναι μία θεραπεία και όχι μία χειρουργική διαδικασία.

Σε γενικές γραμμές η Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική είναι χρήσιμη για καλά οριοθετημένες βλάβες , μεγέθους μικρότερου από 2,5-3 cm, που εδράζονται σε εν’ τω βάθει δομές του εγκεφάλου ή/και πολύ κοντά σε ευγενείς περιοχές του.

Τέτοιες μπορεί να είναι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες και όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος (Κ.Ν.Σ). Συνηθέστεροι όγκοι είναι:τα αιθουσαία σβαννώματα, τα αδενώματα υποφύσεως, οι μεταστάσεις, τα υψηλής κακοήθειας γλοιώματα, τα μηνιγγιώματα σε δυσπρόσιτες περιοχές του εγκεφάλου όπως ο σηραγγώδης κόλπος, και άλλα.

Επίσης η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του πόνου όπως σε καταστάσεις νευραλγίας τριδύμου, κυρίως σε ασθενείς πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Τέλος, μπορεί να εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση διαφόρων  νευροχειρουργικών παθήσεων σε ασθενείς που δεν δέχονται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
  • ΥπεύθυνηΤμήματος
  • Νάσιου Αγγελική: 698 6613333
  • Γραμματεία
  • Μαρία Θωμά: 210 68 62 521 - 210 68 62 436