Με το όρο Στερεοτακτική Χειρουργική εννοούμε την ελάχιστα επεμβατική μορφή της χειρουργικής επέμβασης που  χρησιμοποιεί ένα  τρισδιάστατο σύστημα συντεταγμένων με σκοπό την εντόπιση μικρών στόχων μέσα στον εγκέφαλο.

Η Στερεοτακτική Χειρουργική βασίζεται σε τεχνικές που απαιτούν  τη χρήση πλαισίου(frame-based stereotaxy) και πρόσφατα, σε τεχνικές που δεν απαιτούν τη χρήση πλαισίου(Frameless stereotaxy).

Οι ενδείξεις της Στερεοτακτικής Χειρουργικής, στο τομέα της νευροχειρουργικής , είναι πολλές. Η βιοψία  βλαβών  που εδράζονται σε εν’ τω βάθει δομές του εγκεφάλου ή κοντά σε ευγενείς περιοχές του, αποτελεί μία κλασική ένδειξη εφαρμογής της Στερεοτακτικής Χειρουργικής.

Η τοποθέτηση ηλεκτροδίων με στόχο την αντιμετώπιση διαφόρων νευρολογικών παθήσεων, όπως η επιληψία και το χρόνιο άλγος , αποτελεί μία άλλη ένδειξη.

Τέλος, η τοποθέτηση καθετήρων για χημειοθεραπεία κυστικών όγκων του εγκεφάλου καθώς επίσης και η αφαίρεση  εν΄τω βάθει ενδοεγκεφαλικών αιμορραγιών αποτελούν ενδείξεις εφαρμογής της Στερεοτακτικής Χειρουργικής.

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

Newletter

Εγγραφείτε στα Newsletter του Ιατρού για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα για την Νευροχειρουργική.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Metropolitan Hospital
  • Κιν: +30 6944686096
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.