Με το όρο Στερεοτακτική Χειρουργική εννοούμε την ελάχιστα επεμβατική μορφή της χειρουργικής επέμβασης που  χρησιμοποιεί ένα  τρισδιάστατο σύστημα συντεταγμένων με σκοπό την εντόπιση μικρών στόχων μέσα στον εγκέφαλο.

Η Στερεοτακτική Χειρουργική βασίζεται σε τεχνικές που απαιτούν  τη χρήση πλαισίου(frame-based stereotaxy) και πρόσφατα, σε τεχνικές που δεν απαιτούν τη χρήση πλαισίου(Frameless stereotaxy).

Οι ενδείξεις της Στερεοτακτικής Χειρουργικής, στο τομέα της νευροχειρουργικής , είναι πολλές. Η βιοψία  βλαβών  που εδράζονται σε εν’ τω βάθει δομές του εγκεφάλου ή κοντά σε ευγενείς περιοχές του, αποτελεί μία κλασική ένδειξη εφαρμογής της Στερεοτακτικής Χειρουργικής.

Η τοποθέτηση ηλεκτροδίων με στόχο την αντιμετώπιση διαφόρων νευρολογικών παθήσεων, όπως η επιληψία και το χρόνιο άλγος , αποτελεί μία άλλη ένδειξη.

Τέλος, η τοποθέτηση καθετήρων για χημειοθεραπεία κυστικών όγκων του εγκεφάλου καθώς επίσης και η αφαίρεση  εν΄τω βάθει ενδοεγκεφαλικών αιμορραγιών αποτελούν ενδείξεις εφαρμογής της Στερεοτακτικής Χειρουργικής.

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Ευρωκλινική Αθηνών
  • Κιν: +30 6944686096
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.