Η Υδροκεφαλία Φυσιολογικής Πιέσεως στη παιδική ηλικία, την εφηβεία, στους νέους και στους μεσήλικες συνιστά μία ενδιαφέρουσα παθολογική οντότητα στο χώρο της Νευροχειρουργικής.

Μόνο λίγες αναφορές έχουν περιγράψει την εμφάνιση αυτού του τύπου της υδροκεφαλίας στην παιδική ηλικία, την εφηβεία, στους νέους και του μεσήλικες.

Αν και ο ιατρικός όρος που φαίνεται να χρησιμοποιείται είναι αυτός της χρόνιας υδροκεφαλίας, μίας και σε ορισμένες περιπτώσεις η πίεση του ΕΝΥ βρίσκεται αυξημένη, εντούτοις τόσο η κλινική εικόνα (διαταραχές βάδισης, ούρησης, ανώτερων νοητικών λειτουργιών) αλλά και οι διαγνωστικές εξετάσεις που λαμβάνουν χώρα, δεν διαφέρουν από τα αντίστοιχα της Υδροκεφαλίας Φυσιολογικής Πιέσεως που, ως αναφέρθη, εμφανίζεται σε πιο προχωρημένες ηλικίες.

Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί η ‘’ασυμφωνία’’ που διαπιστώνεται μεταξύ των αιτιάσεων των ασθενών (prominence of symptoms) και των σημείων που ανευρίσκονται στην κλινική εξέταση(subtlety of clinical signs){Chronic (‘’normal pressure’’) hydrocephalus in childhood and adolescence. A review of 16 cases and reappraisal of the syndrome. Child Nerv Syst 1995 Dec; 11(12):687-91}, {The syndrome of hydrocephalus in young and middle-aged adults (SHYMA), Neurol Res 2005 Jul; 27(5):540-7}.

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
  • ΥπεύθυνηΤμήματος
  • Νάσιου Αγγελική: 698 6613333
  • Γραμματεία
  • Μαρία Θωμά: 210 68 62 521 - 210 68 62 436