Νευραλγία Τριδύμου

Η νευραλγία του τριδύμου συνιστά  μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από  επεισόδια έντονου-διαξιφιστικού  πόνου, στην κατανομή ενός η περισσότερων κλάδων του τριδύμου νεύρου, που διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα έως και  λεπτά.

Ο παθογενετικός μηχανισμός δεν είναι πλήρως κατανοητός. Η τριδυμική νευραλγία ενδεχομένως να αποτελεί σύμπτωμα νόσων που προσβάλλουν είτε τη ρίζα του νεύρου είτε τη ζώνη εισδύσεώς του(root entry zone)  στο εγκεφαλικό στέλεχος.

Σπασμός Ημιπροσώπου

Ο σπασμός ημιπροσώπου χαρακτηρίζεται από μονόπλευρους ανώδυνους κλονικούς σπασμούς των μυών που νευρώνονται από το προσωπικό νεύρο , και οι οποίοι αρχίζουν από το σφικτήρα του βλεφάρου και διαχέονται στους υπόλοιπους μυς του προσώπου.

Ο επιπολασμός αυτής της πάθησης είναι 9,8/100.000 και ο μέσος όρος ηλικίας εμφάνισής της τα 44 έτη.

Γλωσσοφαρυγγική Νευραλγία

Η γλωσσοφαρυγγική νευραλγία χαρακτηρίζεται από οξύ, βραχείας διάρκειας, διαξιφιστικού χαρακτήρα άλγος που αφορά το οπίσθιο τοίχωμα του φάρυγγα ή την περιοχή των αμυγδαλών.

Το άλγος συχνά αντανακλά στην περιοχή του ωτός και εκλύεται κατά την κατάποση, την ομιλία ή και τη μάσηση. Μπορεί να επισυμβεί αντανακλαστική βραδυκαρδία και συγκοπικό επεισόδιο.

Ίλιγγος (disabling positional vertigo)

O ίλιγγος (disabling positional vertigo) , όπως περιγράφτηκε από τον Jannetta το 1984, συνιστά ένα σύνδρομο δυσλειτουργίας του αιθουσο-κοχλιακού συστήματος λόγω συμπίεσης της 8ης εγκεφαλικής συζυγίας από κάποια αρτηρία ή φλέβα.

Ο όρος αυτός ουσιαστικά εισήχθη προκειμένου να ξεχωρίσει αυτό το σύνδρομο του ίλιγγου(disabling positional vertigo), βασιζόμενο σε απεικονιστικά ευρήματα συμπίεσης της 8ης εγκεφαλικής συζυγίας από κάποιο αγγειακό σχηματισμό αλλά και σε κλινικά και ηλεκτροφυσιολογικά κριτήρια, από άλλες παθήσεις που προκαλούν ίλιγγοεμβοές, όπως η νόσος του Meniere, η λαβυρινθίτιδα και άλλα.

Σπασμωδικό Ραιβόκρανο

Το Σπασμωδικό Ραιβόκρανο είναι μία μορφή δυστονίας στην οποία ο ασθενής δεν μπορεί να διατηρήσει κάτω από τον έλεγχό του τη θέση της κεφαλής. Σαν αποτέλεσμα είναι η ακούσια ανώμαλη κίνηση-θέση της κεφαλής.

Πιο συγκεκριμένα και στην πιο κλασική του μορφή, το σπασμωδικό ραιβόκρανο αναφέρεται σε στροφή της κεφαλής και του τραχήλου που προκαλείται από τη σύσπαση του στερνοκλειδομαστειδή μυ, δίνοντας κλίση της κεφαλής  προς την πλευρά του μυ που συσπάται και στρέφοντας το πηγούνι(chin) προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
  • ΥπεύθυνηΤμήματος
  • Νάσιου Αγγελική: 698 6613333
  • Γραμματεία
  • Μαρία Θωμά: 210 68 62 521 - 210 68 62 436