Ασθενής ετών 46, με ελεύθερο ατομικό ιστορικό, εισήχθη στη Νευροχειρουργική κλινική ως πάσχων από εξεργασία εγκεφάλου στην περιοχή του μετωπιαίου λοβού δεξιά.

Το ιστορικό του ασθενούς αρχίζει προ εβδομάδων με αναφερόμενες επιληπτικές κρίσεις αριστερού άνω και κάτω άκρου.

Η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (χωρίς και με σκιαγραφικό), που έλαβε χώρα αλλαχού, ανέδειξε ευμεγέθη εξεργασία στο οπίσθιο τμήμα της δεξιάς άνω μετωπιαίας έλικας (συμπληρωματική κινητική περιοχή) με επέκταση προς τα εμπρός και κάτω, έως και τα όρια του μεσολοβίου.

Κατά την εισαγωγή του ο ασθενής είναι εν εγρηγόρσει, προσανατολισμένος σε χώρο, χρόνο και στοιχεία ταυτότητας, χωρίς εμφανή παθολογικά εκ των κρανιακών νεύρων και των μακρών οδών. Ενημέρωση του ασθενούς, και των οικείων προσώπων αυτού, για τη πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου της συμπληρωματικής κινητικής περιοχής (supplementary motor area syndrome) (αδυναμία αριστερού ημίσεως), μετά το πέρας της χειρουργικής επέμβασης.

Υπό γενική αναισθησία, τη χρήση νευροπλοήγησης και ηλεκτροφυσιολογική παρακολούθηση (ταυτοποίηση κεντρικής αύλακας-τοποθέτηση strip ηλεκτροδίου για MEP παρακολούθηση-συνεχής φλοιώδη και υποφλοιώδη χαρτογράφηση), ο ασθενής εισήχθη στο χειρουργείο όπου υπεβλήθη σε βρεγματική δεξιά κρανιοτομία-αφαίρεση της εξεργασίας.

Χειρουργικός χρόνος 4 ώρες.

Η μετεγχειρητική πορεία της ασθενούς ήταν ομαλή.

Εξήλθε τη 2η μετεγχειρητική ημέρα, σε πολύ καλή γενική κατάσταση, άριστος νευρολογικά, με αγωγή και οδηγίες.

Η παθολογοανατομική εξέταση ανέδειξε ευρήματα συμβατά με αστροκύτωμα υψηλής κακοήθειας (grade III).

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Ευρωκλινική Αθηνών
  • Κιν: +30 6944686096
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.