Η γλωσσοφαρυγγική νευραλγία χαρακτηρίζεται από οξύ, βραχείας διάρκειας, διαξιφιστικού χαρακτήρα άλγος που αφορά το οπίσθιο τοίχωμα του φάρυγγα ή την περιοχή των αμυγδαλών.

Το άλγος συχνά αντανακλά στην περιοχή του ωτός και εκλύεται κατά την κατάποση, την ομιλία ή και τη μάσηση. Μπορεί να επισυμβεί αντανακλαστική βραδυκαρδία και συγκοπικό επεισόδιο.

Θεραπεία της Γλωσσοφαρυγγικής Νευραλγίας/Συντηρητική

Η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων, όπως η καρβαμαζεπίνη, μπορεί να επιφέρει μία σχετική ανακούφιση των ασθενών που πάσχουν από γλωσσοφαρυγγική νευραλγία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η έγχυση κοκαίνης στην περιοχή των αμυγδαλών, μπορεί να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Πρόσφατα δεδομένα στην ιατρική βιβλιογραφία αναδεικνύουν την εφαρμογή της  στερεοτακτικής  ακτινοχειρουργικής σαν μία αποτελεσματική και ασφαλή  θεραπεία για τη γλωσσοφαρυγγική  νευραλγία(Glossopharyngeal neuralgia and radiosurgery, J Neurosurg. 2014 Dec;121 Suppl 2:222-5).

Θεραπεία της Γλωσσοφαρυγγικής Νευραλγίας/Χειρουργική/Μικροαγγειακή Αποσυμπίεση

Παρόλα αυτά, επί εμμονής συμπτωμάτων ή μη υποχώρησης του άλγους, η χειρουργική αντιμετώπιση  παραμένει το παρόν η κλασική  μέθοδος θεραπείας σε ασθενείς πάσχοντες από γλωσσοφαρυγγική νευραλγία.

Γλωσσοφαρυγγική Νευραλγία

Fig: Το μικρό τεμάχιο σπόγγου που τοποθετείται σαν μαξιλάρι μεταξύ του υπεύθυνου  αγγείου και του γλωσσοφαρυγγικού  νεύρου.

H χειρουργική αντιμετώπιση (μικροαγγειακή αποσυμπίεση) έγκειται  στην τοποθέτηση ενός μικρού τεμαχίου σπόγγου, που λειτουργεί σαν μαξιλάρι, μεταξύ του υπεύθυνου αγγείου και του πάσχοντος νεύρου(γλωσσοφαρυγγικού).

Τα ποσοστά επιτυχίας είναι ιδιαίτερα υψηλά με το 90% των ασθενών που πάσχουν από γλωσσοφαρυγγική νευραλγία να παραμένουν ελεύθεροι συμπτωμάτων, μετά τη χειρουργική  επέμβαση.

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

Newletter

Εγγραφείτε στα Newsletter του Ιατρού για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα για την Νευροχειρουργική.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Metropolitan Hospital
  • Κιν: +30 6944686096
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.