Το επισκληρίδιο αιμάτωμα είναι η συλλογή αίματος  μεταξύ του κρανίου και της σκληράς μήνιγγας.

Αφορά το 1% των τραυματικών κακώσεων της κεφαλής που εισάγονται στο νοσοκομείο.

Συνήθως συμβαίνει σε  νέους ενήλικες και είναι εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί σε άτομα ηλικίας < 2 και >60 ετών.

Αυτό συμβαίνει πιθανότατα λόγω της ισχυρής πρόσφυσης της σκληράς μήνιγγας με την έσω επιφάνεια του οστού του κρανίου σε αυτές τις ηλικίες.

Το επισκληρίδιο αιμάτωμα προκαλείται από τη ρήξη ενός αγγείου(αρτηρίας ή φλέβας), συνήθως  στο  πλαίσιο  κάποιου κατάγματος του κρανίου. Η ρήξη της μέσης μηνιγγικής αρτηρίας αποτελεί το συχνότερο αίτιο σε ποσοστό 85%. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις πιθανό αίτιο αποτελεί η ρήξη της μέσης μηνιγγικής φλέβας ή κάποιου φλεβώδους κόλπου.

1Fig 1:  Σχηματική αναπαράσταση  επισκληριδίου αιματώματος.Ο θρόμβος που σχηματίζεται από το αίμα, αυξάνει σε μέγεθος λόγω της υδροστατικής πίεσης του αίματος από το ραγέν αγγείο, διαχωρίζοντας έτσι τη μήνιγγα από το οστό.

Κλινικές εκδηλώσεις του Επισκληριδίου Αιματώματος

Συνήθεις κλινικές εκδηλώσεις του επισκληριδίου αιματώματος αποτελούν η κεφαλαλγία, η τάση για έμετο, οι επιληπτικές κρίσεις και άλλα.

Το ''φωτεινό διάλλειμα'' αποτελεί αρκετά συνήθη κλινική εκδήλωση των επισκληριδίων αιματωμάτων σε ποσοστό έως και 27%. Ακολουθεί μία μικρή απώλεια συνειδήσεως του ασθενούς, στο πλαίσιο της κάκωσης της κεφαλής, και συνίσταται σε μία χρονική περίοδο ωρών ανάκτησης του επιπέδου συνειδήσεως , κατά την οποία ο ασθενής δεν έχει κάποιο σύμπτωμα σχετικό με την κάκωση της κεφαλής, και στη συνέχεια ακολουθείται από προοδευτική επιδείνωση του επιπέδου συνειδήσεως του ασθενούς.

Απεικονιστική Διερεύνηση του Επισκληριδίου Αιματώματος

Η αξονική τομογραφία εγκεφάλου αποτελεί την απεικονιστική εξέταση εκλογής για την ανάδειξη του επισκληριδίου αιματώματος.Τυπικό εύρημα, σε ποσοστό σε 84%, είναι το αιμάτωμα (μάζα υψηλής πυκνότητας) σε σχήμα αμφίκυρτου φακού, το οποίο εφάπτεται στην εσωτερική επιφάνεια του κρανίου και παρεκτοπίζει τον εγκέφαλο. Συμπερασματικά το επισκληρίδιο αιμάτωμα έχει ομοιόμορφη πυκνότητα, σαφή όρια, γειτνιάζει με την έσω επιφάνεια του θόλου του κρανίου καταλαμβάνοντας μικρή επιφάνεια αυτού.

2Fig 2:  Η αξονική τομογραφία εγκεφάλου αναδεικνύει ευμεγέθες επισκληρίδιο αιμάτωμα, σε σχήμα αμφίκυρτου φακού, δεξιά.

Αντιμετώπιση του Επισκληριδίου Αιματώματος

Η αντιμετώπιση του επισκληριδίου αιματώματος, που είναι συνήθως χειρουργική, εξαρτάται από το μέγεθός του.

Γενικά μικρού μεγέθους επισκληρίδια αιματώματα(<1cm το μεγαλύτερο πάχος) , υποξέα ή χρόνια, που δεν προκαλούν συμπτώματα στον ασθενή, αντιμετωπίζονται συντηρητικά.

Επισκληρίδια αιματώματα με όγκο>30 κυβικά εκατοστά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται χειρουργικά ανεξάρτητα της νευρολογικής εικόνας του ασθενούς. Η χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να λαμβάνει χώρα το ταχύτερο δυνατό.

3Fig 3:  Σχηματική αναπαράσταση αφαίρεσης επισκληριδίου αιματώματος.   Αναδεικνύεται η τομή του δέρματος/ανάσπαση μευοδερματικού κρημνού, οι κρανιοανατρήσεις/ κρανιοτομία , η     ανεύρεση/αφαίρεση του επισκληριδίου αιματώματος και,τέλος, η σύγκλειση του τραύματος.

Τα επισκληρίδια αιματώματα στην περιοχή του οπίσθιου κρανιακού βόθρου συνιστούν το 5% των συγκεκριμένων ενδοκρανιακών αιματωμάτων. Σε ποσοστό  84% συνδυάζονται με κατάγματα του ινιακού οστού. Η πηγή της αιμορραγίας συνήθως δεν ανευρίσκεται κατά τη φάση της χειρουργικής επέμβασης. Πιθανότατα λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο ρήξεων(σχισιμάτων) των φλεβωδών κόλπων της σύστοιχης ανατομικής περιοχής , που ανευρίσκονται διεγχειρητικά σε αυξημένη συχνότητα.

Τα ''καθυστερημένα'' χρονικά επισκληρίδια αιματώματα συνιστούν μία ειδική περίπτωση. Αποτελούν το 10% των συγκεκριμένων ενδοκρανιακών αιματωμάτων. Oρίζονται ως τα επισκληρίδια αιματώματα τα οποία δεν αναδεικνύονται άμεσα στην αξονική τομογραφία εγκεφάλου αλλά στις ακόλουθες αξονικές τομογραφίες εγκεφάλου που λαμβάνουν χώρα. Θεωρητικοί παράγοντες κινδύνου είναι α) οι διαταραχές πηκτικότητας, β) η απότομη διόρθωση ενός αιμορραγικού σοκ και γ) η μείωση της ενδοκρανίου πιέσεως(φαρμακευτικά ή χειρουργικά) που οδηγεί σε μείωση του καλούμενου ''tamponading effect''. Ο υψηλός δείκτης υποψίας του κλινικού ιατρού  αποτελεί το κλειδί για τη διάγνωση του  χρονικά ''καθυστερημένου'' επισκληριδίου αιματώματος.

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

Newletter

Εγγραφείτε στα Newsletter του Ιατρού για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα για την Νευροχειρουργική.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Metropolitan Hospital
  • Κιν: +30 6944686096
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.