Ασθενής 44 ετών με ιστορικό χειρουργηθέντος δις αλλαχού(σε εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού) σβαννώματος του τρίδυμου νεύρου / υποτροπή.

Κατά την εισαγωγή της η ασθενής ήταν εν΄εγρηγόρσει, προσανατολισμένη σε χώρο, χρόνο και στοιχεία ταυτότητας, χωρίς εμφανή παθολογικά ευρήματα εκ' των κρανιακών νεύρων (εξαίρεση η συμπτωματολογία της ασθενούς λόγω του πάσχοντος τριδύμου νεύρου δεξιά), περιπατητική. Επίσης διαπιστούται εικόνα βραδυψυχισμού (βραδύς ψυχικός ρυθμός στη σκέψη, στην κίνηση, στην ομιλία)-αιτιώμενη κεφαλαλγία.

Η μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου ανέδειξε την παρουσία ευμεγέθους εξεργασίας στην περιοχή του κροταφικού λοβού δεξιά (rim-enhancing lesion), με ανάσπαση της σύστοιχης σιλουείου σχισμής και πιεστικά φαινόμενα επί της σύστοιχα κείμενης βασικής επιφάνειας του μετωπιαίου λοβού.

Υπό τη χρήση της Νευροπλοήγησης / Ηλεκτροφυσιολογική παρακολούθηση η ασθενής υπεβλήθη σε μετωποκροταφική κρανιοτομία - αφαίρεση του συντριπτικά μεγαλύτερου τμήματος της εξεργασίας.

Η προσπέλαση έλαβε χώρα τόσο ενδοσκληρίδια, όπου αφαιρέθηκε σημαντικό τμήμα της εξεργασίας(συμπαγή και κυστικά στοιχεία), όσο και εξωσκληρίδια.

Τα στάδια της εξωσκληρίδιας προσέγγισης ήταν τα εξής: 1. ανατομικός διαχωρισμός του έσω από το έξω πέταλο της σκληράς μήνιγγας με αναγνώριση αρχικά της σύστοιχης υπερκογχίου σχισμής, 2. καυτηριασμός και διατομή της σύστοιχης μέσης μηνιγγικής αρτηρίας, 3. περαιτέρω ανατομικός διαχωρισμός του έσω από το έξω πέταλο της σκληράς μήνιγγας με αναγνώριση του 2ου και 3ου κλάδου του τριδύμου νεύρου καθώς επίσης και του σύστοιχου μείζονος επιπολής λιθοειδούς νεύρου, 4. σταδιακή αφαίρεση της εξεργασίας , υπό ηλεκτροφυσιολογική παρακολούθηση με στόχο την διατήρηση των ινών του τριδύμου νεύρου, 5. Διάνοιξη του σύστοιχου στρογγύλου και ωοειδούς τρήματος(drilling) και 6. διατομή του σύστοιχου σφηνολιθοειδικού (petrosphenoidal)  συνδέσμου και περαιτέρω αφαίρεση της εξεργασίας.  

Η εξεργασία φάνηκε να εξορμάτε από τον 2ο και 3ο κλάδο του σύστοιχου τρίδυμου νεύρου.

Χειρουργικός χρόνος: 8h

Ομαλή μετεγχειρητική πορεία. Κινητοποίηση την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

Η ασθενής εξήλθε του νοσοκομείου την 3η μετεγχειρητική ημέρα, σε πολύ καλή γενική κατάσταση, σαφώς βελτιωμένη νευρολογικά, με αγωγή και οδηγίες.

Η ιστολογική εξέταση ανέδειξε ευρήματα συμβατά με τριδυμικό σβάννωμα (ancient change). Αυτό αποτελεί μία "ιστολογική παραλλαγή" του τριδυμικού σβαννώματος στο πλαίσιο εκφυλιστικών αλλοιώσεων που υφίσταται αυτό, στην μακροχρόνια πορεία του.

Ο μετεγχειρητικός έλεγχος εγκεφάλου με μαγνητική τομογραφία, που έλαβε χώρα έξι - 6 μήνες μετά, ανέδειξε ευρήματα συμβατά με αφαίρεση του συντριπτικά μεγαλύτερου τμήματος της εξεργασίας.Περιορισμένη υπολειμματική νόσος(?) διαπιστούται και η ασθενής έχει τεθεί σε παρακολούθηση.

Τονίζεται ότι η αφαίρεση του εξωσκληρίδιου τμήματος της εξεργασίας έλαβε χώρα κάτω από συνεχή ηλεκτροφυσιολογική παρακολούθηση, με στόχο τη διατήρηση της λειτουργίας του τρίδυμου νεύρου, που αναδείκνυε συνεχώς την παρουσία νευρικού ιστού(τρίδυμο νεύρο) ''συγχωνευόμενου '' τμηματικά με την εξεργασία(δεν υπήρχε σαφές πλάνο της εξεργασίας από τον υγιή νευρικό ιστό/τρίδυμο νεύρο).

Μετά από έξι-6- μήνες η ασθενής είναι σε αρίστη νευρολογική κατάσταση, έχοντας πλέον μία φυσιολογική καθημερινότητα στη ζωή της.

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Ευρωκλινική Αθηνών
  • Κιν: +30 6944686096
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.