Ασθενής ετών 64, με ατομικό ιστορικό θυρεοειδοπάθειας υπό αγωγή, εισήχθη στη Νευροχειρουργική κλινική ως πάσχουσα από ευμεγέθη εξεργασία εγκεφάλου.

Το ιστορικό της ασθενούς αρχίζει προ μηνών με διαταραχές μνήμης-συμπεριφοράς.

Η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (χωρίς και με σκιαγραφικό), που έλαβε χώρα αλλαχού, ανέδειξε ευμεγέθη εξεργασία στην περιοχή του πρόσθιου κρανιακού βόθρου αριστερά, με επέκταση προς τα πίσω, ασκώντας πιεστικά φαινόμενα σε δομές του διάμεσου εγκεφάλου, συμβατής απεικονιστικά με μηνιγγίωμα.

Κατά την εισαγωγή της η ασθενής είναι εν εγρηγόρσει, προσανατολισμένη σε χώρο, χρόνο και στοιχεία ταυτότητας, χωρίς εμφανή παθολογικά εκ των κρανιακών νεύρων και των μακρών οδών. Αιτιάται διαταραχές οράσεως από τον αριστερό οφθαλμό (δεν ανεδείχθησαν σαφή παθολογικά ευρήματα από τον οφθαλμολογικό έλεγχο που έλαβε χώρα προεγχειρητικά)-διαπιστούται εικόνα βραδυψυχισμού.

Υπό γενική αναισθησία, τη χρήση νευροπλοήγησης και νευροφυσιολογική παρακολούθηση, η ασθενής υπεβλήθη σε "extended" πτεριονική κρανιοτομία αριστερά-αφαίρεση της εξεργασίας.

Χειρουργικός χρόνος 10 ώρες.

Σημείο πρόσφυσης της εξεργασίας αναδείχθηκε διεγχειρητικά η σύστοιχη πρόσθια κλινοειδής απόφυση.

Η μετεγχειρητική πορεία της ασθενούς ήταν ομαλή.

Εξήλθε τη 3η μετεγχειρητική ημέρα, σε πολύ καλή γενική κατάσταση, άριστη νευρολογικά, με αγωγή και οδηγίες.

Η παθολογοανατομική εξέταση ανέδειξε ευρήματα συμβατά με μηνιγγίωμα (grade I).

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Ευρωκλινική Αθηνών
  • Κιν: +30 6944686096
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.