Ασθενής ετών 62, με ελεύθερο ατομικό ιστορικό , εισήχθη στη Νευροχειρουργική κλινική ως πάσχουσα από εξεργασία στην περιοχή της μείζονος πτέρυγας του σφηνοειδούς οστού αριστερά.

Το ιστορικό της ασθενούς αρχίζει προ ημερών με αναφερόμενη επιληπτική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, η ασθενής υπεβλήθη σε απεικονιστικό έλεγχο(CT/MRI) εγκεφάλου-ετέθη σε αντιεπιληπτική αγωγή.

Κατά την εισαγωγή της η ασθενής είναι εν εγρηγόρσει, προσανατολισμένη σε χώρο, χρόνο και στοιχεία ταυτότητας, χωρίς εμφανή παθολογικά ευρήματα εκ των κρανιακών νεύρων και των μακρών οδών. Αιτιάται κεφαλαλγία. Διαπιστούται μικρού βαθμού εξόφθαλμος αριστερά.

Η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου(χωρίς και με σκιαγραφικό), που έλαβε χώρα αλλαχού, ανέδειξε εξεργασία στην περιοχή της μείζονος πτέρυγας του σφηνοειδούς οστού αριστερά με συνοδό περιεστιακό οίδημα, συμβατής απεικονιστικά με μηνιγγίωμα. Σημειώνεται η σημαντικού βαθμού υπερόστωση που διαπιστούται στην περιοχή του σύστοιχου κογχικού τμήματος του μετωπιαίου οστού και του σύστοιχου πλάγιου τοιχώματος του κόγχου, καθώς επίσης και η επέκταση του μηνγγιώματος εντός του κόγχου, πιθανότατα μέσω της υπερκογχίου σχισμής(sphenoorbital meningioma).

Υπό γενική αναισθησία, τη χρήση νευροπλοήγησης και ηλεκτροφυσιολογική παρακολούθηση, ο ασθενής εισήχθη στο χειρουργείο όπου υπεβλήθη σε πτεριονική αριστερά κρανιοτομία-αφαίρεση της εξεργασίας.

Πιο συγκεκριμένα , και όσον αφορά τη διαδικασία της χειρουργικής επέμβασης, ακολουθήθηκαν τα εξής στάδια: α) μετωποκροταφική κρανιοτομία-αφαίρεση της ελάσσονος πτέρυγας του σφηνοειδούς οστού με κύριο στόχο τον ευθειασμό του πρόσθιου και του μέσου κρανιακού βόθρου. Επίσης αφαιρείται και η υπερόστωση που διαπιστούται στο σύστοιχο κογχικό τμήμα του μετωπιαίου οστού καθώς επίσης και στο σύστοιχο πλάγιο τοίχωμα του κόγχου, β) διάνοιξη της σκληράς μήνιγγας δίκην -C- shaped fashion και ανάρτηση προς τα εμπρός, γ) υπό την όραση του μικροσκοπίου λαμβάνει χώρα καυτηριασμός/διακοπή της αγγείωσης της εξεργασίας, που φαίνεται να εξορμάται από την μείζονα πτέρυγα του σφηνοειδούς οστού/debulking της εξεργασίας, δ) ακολούθως, και πάντα υπό την όραση του μικροσκοπίου και τη χρήση εργαλείων μικροχειρουργικής, λαμβάνει χώρα ανατομικός διαχωρισμός της σιλουείου σχισμής με κύριο στόχο της αναγνώριση των ορίων(οπίσθια-κάτω) της εξεργασίας σε σχέση με τον υγιή εγκεφαλικό ιστό) , ε) αφαίρεση της εξεργασίας που κείνται στον υποσκληρίδιο χώρο. Τονίζεται ότι, παρόλο που προσεγγίζεται το ενδοκογχικό τμήμα της εξεργασίας , στο οπίσθιο μέρος του πλαγίου τοιχώματος του κόγχου(υπερκόγχχιος σχισμή), εντούτοις δεν γίνεται προσπάθεια αφαίρεσής του λόγω έντονης προσκόλλησής του με την περικογχική περιτονία(periorbital fascia).

Χειρουργικός χρόνος 6 ώρες.

Η μετεγχειρητική πορεία της ασθενούς ήταν ομαλή.

Εξήλθε τη 2η μετεγχειρητική ημέρα, σε πολύ καλή γενική κατάσταση, άριστη νευρολογικά, με αγωγή και οδηγίες.

Η παθολογοανατομική εξέταση ανέδειξε ευρήματα συμβατά με μηνιγγίωμα(grade I).

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Ευρωκλινική Αθηνών
  • Κιν: +30 6944686096
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.