Η Μικροδισκεκτομή (Microdiscectomy) συνιστά μία χειρουργική μέθοδο αντιμετώπισης της Οσφυικής δισκοπάθειας.

Μικροδισκεκτομή

Fig 1: Σχηματική αναπαράσταση της Μικροδισκεκτομής όπου, μέσω ενός μικρού στομίου, αφαιρείται το προπίπτον δισκικό υλικό.

Η Μικροδισκεκτομή είναι πιό αποτελεσματική όταν τα συμπτώματα του άλγους του προσβεβλημένου κάτω άκρου υπερτερούν των συμπωμάτων του άλγους της οσφύος (μέσης).

 Οσφυική Μοίρα Σπονδυλικής Στήλης 

Fig 2: Η μαγνητική τομογραφία Οσφυικής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης που αναδεικνύει ευμεγέθη κήλη στο Ο5-Ι1 μεσοσπονδύλιο διάστημα, κλασική ένδειξη για την εφαρμογή της Μικροδισκεκτομής.

Συνεπώς εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που η πρόπτωση του μεσοσπονδυλίου δίσκου γίνεται προς τα πλάγια και πιέζεται η σύστοιχα εξερχόμενη νωτιαία ρίζα.

οσφυική δισκοπάθεια

Fig 3: Σχηματική αναπαράσταση της οσφυικής δισκοπάθειας (πρόπτωση του μεσοσπονδυλίου δίσκου/herniated disc) με πιεστικά φαινόμενα επί της σύστοιχας εξερχόμενης νωταίας ρίζας/spinal nerve).

Ενδείξεις της Μικροδισκεκτομής

Τυπικές ενδείξεις της Μικροδισκεκτομής είναι α)το οξύ, συνεχές άλγος παρά τη λήψη συντηρητικών μέτρων και β) η παρουσία νευρολογικού ελλείμματος, ειδικά όταν αυτό   έχει προοδευτικό χαρακτήρα.

Στάδια της  Μικροδισκεκτομής

Η Μικροδισκεκτομή είναι μία πολύ κομψή χειρουργική επέμβαση που απαιτεί τη χρήση του μικροσκοπίου και την εφαρμογή μικροχειρουργικών τεχνικών από το νευροχειρουργό.

Εφαρμόζεται μέσω μίας πολύ μικρής, μέσης ή παράμεσης, τομής του δέρματος(2-3 εκατοστά).

εφαρμογή της Μικροδισκεκτομής 

Fig 4: Σχηματική αναπαράσταση της τομής του δέρματος (μέση ή παράμεση), μεγέθους 2-3 cm, που λαμβάνει χώρα κατά την εφαρμογή της Μικροδισκεκτομής.

Αρχικά παρασπονδύλιοι μύες του σύστοιχου ανατομικού διαστήματος αποκολλούνται από το πέταλο των σπονδύλου.

Μικροδισκεκτομή

Fig 5: Σχηματική αναπαράσταση της αποκόλλησης των παρασπονδυλίων μυών κατά την εφαρμογή της Μικροδισκεκτομής.

Ακολούθως αφαιρείται ένα πολύ μικρό τμήμα του οστού(inside facet joint) με στόχο αφενός τη διευκόλυνση της εισόδου στον σπονδυλικό σωλήνα αφετέρου τη μείωση της πίεσης πάνω στη νωτιαία ρίζα που πιέζεται από το προπίπτον δισκικό υλικό.

αφαίρεσης τμήματος του οστού

Fig 6: Σχηματική αναπαράσταση της αφαίρεσης τμήματος του οστού, με χρήση high speed air-drill, που λαμβάνει χώρα κατά την εφαρμογή της Μικροδισκεκτομής.

Κατόπιν ο νευροχειρουργός είναι σε θέση να εισέλθει στον σπονδυλικό σωλήνα αφαιρώντας τμήμα του ωχρού συνδέσμου που καλύπτει το κενό μεταξύ των πετάλων παρακείμενων σπονδύλων.

Ο μηνιγγικός σάκος, και η σύστοιχα εξερχόμενη νωτιαία ρίζα, αναγνωρίζονται και παρεκτοπίζονται καθιστώντας ευχερή την αφαίρεση του προπίπτοντος δισκικού υλικού.

αφαίρεση του προπίπτοντος δισκικού υλικού

Fig 7: Σχηματική αναπαράσταση της αφαίρεσης του προπίπτοντος δισκικού υλικού.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι σχεδόν όλες οι αρθρώσεις, οι σύνδεσμοι και οι μύες διατηρούνται κατά την εφαρμογή της Μικροδισκεκτομής, θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν αλλάζει η μηχανική δομή , συνεπώς και η σταθερότητα, της οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Πρόγνωση μετά από Μικροδισκεκτομή

Περίπου το 90-95% των ασθενών με οσφυική δισκοπάθεια παρουσιάζουν πολύ καλά αποτελέσματα μετά την εφαρμογή της Μικροδισκεκτομής.

Το 5-10% των ασθενών θα παρουσιάσει υποτροπή της κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου κάποια στιγμή στο μέλλον.

Η υποτροπή της κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου μπορεί να συμβεί άμεσα μετά την επέμβαση ή χρόνια αργότερα, αν και οι περισσότερες υποτροπές λαμβάνουν χώρα σε διάστημα τριών(3) μηνών από την επέμβαση.

Η Μικροδισκεκτομή μπορεί να εφαρμοστεί ξανά με επιτυχία στις περιπτώσεις υποτροπής της κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου, αν και τα ποσοστά υποτροπής σε αυτή την περίπτωση είναι μεγαλύτερα (15-20%).

Μετεγχειρητικά οι ασθενείς γυρίζουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες γρήγορα.

Η αποφυγή άρσης βαρέων αντικειμένων για ορισμένο χρονικό διάστημα μετά από την επέμβαση, αν και αμφιλεγόμενη, κρίνεται σκόπιμη.

Προγράμματα ενδυνάμωσης των σταθεροποιητών μυών της σπονδυλικής στήλης , μετά την χειρουργική επέμβαση(Μικροδισκεκτομή), βοηθούν σημαντικά στη μείωση των πιθανοτήτων υποτροπής της κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Οι επιπλοκές, που είναι σπάνιες , περιλαμβάνουν την αιμορραγία, τη λοίμωξη, την κάκωση της νωτιαίας ρίζας και τη ρήξη της σκληράς μήνιγγας με επακόλουθο τη διαρροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού(1-2%).

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

Newletter

Εγγραφείτε στα Newsletter του Ιατρού για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα για την Νευροχειρουργική.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Metropolitan Hospital
  • Κιν: +30 6944686096
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.