Η έννοια  της Μικροχειρουργικής  στη νευροχειρουργική ειδικότητα βασίζεται  στην   εφαρμογή μίας χειρουργικής επέμβασης  μέσω μικρής οπής (ανοίγματος) του εγκεφάλου ή  του νωτιαίου μυελού , με κατεύθυνση στη χειρουργική βλάβη   και   χαρακτήρα ατραυματικό για τον πέριξ υγιή νευρικό ιστό (εγκέφαλο-νωτιαίο μυελό- νεύρα).

Η  Μικροχειρουργική δεν συνίσταται αποκλειστικά στη χρήση του μικροσκοπίου κατά την εφαρμογή κάποιων  συνηθισμένων νευροχειρουργικών επεμβάσεων αλλά , θα λέγαμε , ότι είναι ένας ολοκληρωτικά καινούργιος κλάδος γνώσης, μία διαφορετική έννοια.

Μικροχειρουργική

Απαραίτητες προυποθέσεις για την εφαρμογή της Μικροχειρουργικής

Απαραίτητες προυποθέσεις για την εφαρμογή της Μικροχειρουργικής (μικροχειρουργικών τεχνικών) στο τομέα της νευροχειρουργικής ειδικότητας είναι: 

1) ένα ειδικό ‘’οπλοστάσιο’’ εργαλείων μικροχειρουργικής και

2) η επαρκής εκπαίδευση του νευροχειρουργού  σε εργαστήριο Νευροχειρουργικής Ανατομίας.

Η εκπαίδευση του νευροχειρουργού στο εργαστήριο Νευροχειρουργικής Ανατομίας  αποτελεί βασική προυπόθεση για την διενέργεια μικροχειρουργικών επεμβάσεων στον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη.

Η εκπαίδευση αποβλέπει στην επίτευξη των κάτωθι στόχων :

α)στην εξοικείωση/σωστή χρησιμοποίηση των  εργαλείων μικροχειρουργικής και του μικροσκοπίου κατά την φάση των νευροχειρουργικών επεμβάσεων ,

β) στην ισχυρή απόκτηση ανατομικής γνώσης (τρισδιάστατη) στο χώρο  που είναι απαραίτητη προυπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή χειρουργικών προσπελάσεων σε δύσκολα προσβάσιμες περιοχές του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού και

γ) την ανάπτυξη των καλούμενων μικροχειρουργικών τεχνικών (συρραφές-αναστομώσεις πολύ μικρών  αγγείων  και νεύρων, ανατομικοί διαχωρισμοί(dissections) ευγενών δομών του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, εκπαίδευση στην προσέγγιση νευροχειρουργικών βλαβών   μέσω φυσιολογικών οπών-ανοιγμάτων  του εγκεφάλου).

Οι μικροχειρουργικές τεχνικές ενισχύουν την δεξιότητα του νευροχειρουργού  προκειμένου με αυτοπεποίθηση να εκτελεί  επεμβάσεις μέσω  μικρών οπών του εγκεφάλου-νωτιαίου μυελού, να διατηρεί  ένα αναίμακτο χειρουργικό πεδίο και να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με επιτυχία στις εν’ δυνάμει  προκλήσεις κάθε χειρουργικής επέμβασης.

Στόχος παραμένει πάντα  η επιτυχής εξαίρεση κάθε φύσεως νευροχειρουργικών βλαβών, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης νευρολογικού ελλείμματος για τον ασθενή.

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

Newletter

Εγγραφείτε στα Newsletter του Ιατρού για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα για την Νευροχειρουργική.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Metropolitan Hospital
  • Κιν: +30 6944686096
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.