Ασθενής 26 ετών με ιστορικό εστιακών επιληπτικών κρίσεων, κινητικού χαρακτήρα, ανθεκτικών σε διπλή αντιεπιληπτική αγωγή.

Η μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου ανέδειξε την παρουσία εξεργασίας στην περιοχή του μετωπιαίου λοβού δεξιά, στο σημείο συνένωσης της μέσης μετωπιαίας έλικας με την κάθετα προσανατολιζόμενη πρόσθια κεντρική έλικα, συμβατής απεικονιστικά με σηραγγώδες αγγείωμα.

Υπό τη χρήση της Νευροπλοήγησης/Ηλεκτροφυσιολογική παρακολούθηση η ασθενής υπεβλήθη σε μικρή βρεγματική κρανιοτομία δεξιά-αφαίρεση της εξεργασίας.

Διεγχειρητικά ευρήματα συμβατά με σηραγγώδες αγγείωμα.Εντύπωση ολικής αξαίρεσης.

Χειρουργικός χρόνος: 5 h.

Τονίζεται το εξής: παρά το γεγονός ότι κατά τη φάση της χειρουργικής επέμβασης δεν υπήρχε καμία μεταβολή των κινητικών και των αισθητικών προκλητών δυναμικών, εντούτοις μετά την αφύπνιση της ασθενούς διαπιστώθηκε αδυναμία του αριστερού άνω άκρου.

Ενδεχομένως αυτό να πρέπει να αποδοθεί σε ερεθισμό του κινητικού φλοιού στη χειρουργηθείσα περιοχή που αντιστοιχεί στο άνω άκρο, με μεγάλη αντιπροσώπευση της άκρας χείρας (κατά Penfield).

Ομαλή μετεγχειρητική πορεία. Κινητοποίηση την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

Η ασθενής εξήλθε του νοσοκομείου την 3η μετεγχειρητική ημέρα , σε πολύ καλή γενική κατάσταση, βελτιωμένη νευρολογικά (όσον αφορά το αρχικό μετεγχειρητικό νευρολογικό έλλειμμα του αριστερού άνω άκρου), με αγωγή και οδηγίες.

Μετά την παρέλευση τριών(3) εβδομάδων , η ασθενής ανένηψε πλήρως νευρολογικά.

Μετά την παρέλευση τριών(3) μηνών η ασθενής βρίσκεται σε άριστη νευρολογική κατάσταση με μείωση των επιληπτικών κρίσεων σε ποσοστό >70%.

Ο μετεγχειρητικός έλεγχος εγκεφάλου με μαγνητική τομογραφία , που έλαβε χώρα τρείς-3- μήνες μετά, ανέδειξε ευρήματα συμβατά με ολική αφαίρεση της εξεργασίας ( εναποθέσεις αιµοσιδηρίνης παραμένουν στην περιφέρεια της χειρουργικής κοιλότητα παρά την αφαίρεση τμήματος αυτών διεγχειρητικά). Τονίζεται ότι η μετεγχειρητική μαγνητική τομογραφία ,στις περιπτώσεις αφαίρεσης των σηραγγωδών αγγειωμάτων,''never looks norm''.)

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Ευρωκλινική Αθηνών
  • Κιν: +30 6944686096
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.