Ο σπασμός ημιπροσώπου χαρακτηρίζεται από μονόπλευρους ανώδυνους κλονικούς σπασμούς των μυών που νευρώνονται από το προσωπικό νεύρο , και οι οποίοι αρχίζουν από το σφικτήρα του βλεφάρου και διαχέονται στους υπόλοιπους μυς του προσώπου.

Ο επιπολασμός αυτής της πάθησης είναι 9,8/100.000 και ο μέσος όρος ηλικίας εμφάνισής της τα 44 έτη.

Ο σπασμός ημιπροσώπου είναι πιο συχνός στις γυναίκες ενώ η πλευρά του προσώπου που προσβάλλεται πιο συχνά είναι η αριστερή.

Τύποι Σπασμού Ημιπροσώπου

Ο σπασμός ημιπροσώπου χωρίζεται σε δύο (2) τύπους: τον πρωτοπαθή και τον δευτεροπαθή.

Στην πρώτη περίπτωση ο σπασμός ημιπροσώπου προάγεται από συμπίεση του νεύρου από κάποιο αγγείο ενώ στη δεύτερη περίπτωση περιλαμβάνονται όλες οι λοιπές αιτίες προσβολής του προσωπικού νεύρου(εξεργασίες, λοιμώξεις και άλλα).

Πρωτοπαθής Σπασμός Ημιπροσώπου

Στον πρωτοπαθή σπασμό ημιπροσώπου, αν και ο σαφής παθογενετικός μηχανισμός δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένος, φαίνεται ο ‘’ερεθισμός’’ του προσωπικού νεύρου από κάποιο παρακείμενο αγγείο να οδηγεί σε ΄΄βραχυκύκλωμα’’ εντός του νεύρου.

Το πιο συχνό αγγείο που προσβάλει το προσωπικό νεύρο είναι η πρόσθια κάτω παρεγκεφαλιδική αρτηρία(Anterior Inferior Cerebellar Artery/AICA).Σε ποσοστό >40% η προσβολή του προσωπικού νεύρου μπορεί να είναι πολλαπλή, από διαφορετικά αγγεία του εγκεφάλου.

Η αρτηριακή υπέρταση αλλά και ο μικρός όγκος του οπισθίου κρανιακού βόθρου έχουν ενοχοποιηθεί σαν παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της πάθησης αυτής, σε ηλικιωμένα και νέα άτομα αντίστοιχα.

Ο κλινικός ιατρός θα πρέπει να διαφοροδιαγνώσει τον σπασμό ημιπροσώπου από άλλου είδους εστιακούς σπασμούς ή tics καθώς επίσης και από εστιακές επιληπτικές κρίσεις οι οποίες αφορούν εκλεκτικά το πρόσωπο.

Τέτοιες καταστάσεις είναι ο βλεφαρόσπασμος και η μυοκυμία του προσώπου.

Θεραπεία Σπασμού Ημιπροσώπου

Εστιάζοντας στη θεραπεία του σπασμού του ημιπροσώπου, αυτή μπορεί να είναι είτε συντηρητική/φαρμακευτική είτε κυρίως χειρουργική.

Όσον αφορά την συντηρητική/φαρμακευτική θεραπεία, η χρήση αλλαντικής τοξίνης(botulinum neurotoxin) αποτελεί την καθιερωμένη ιατρική προσέγγιση. Εμφανίζει χαμηλό κίνδυνο επιπλοκών αλλά τα αποτελέσματά της έχουν οριοθετημένο χρονικά χαρακτήρα.

Θεραπεία Σπασμού Ημιπροσώπου/Χειρουργική

H χειρουργική αντιμετώπιση φαίνεται να είναι η μόνη θεραπευτική μέθοδος του σπασμού του ημιπροσώπου.

Ουσιαστικά βασίζεται στην μετακίνηση του υπεύθυνου αγγείου από το πάσχων νεύρο(μικροαγγειακή αποσυμπίεση) και εν’ συνεχεία στην τοποθέτηση ενός μικρού τεμαχίου σπόγγου, που λειτουργεί σαν μαξιλάρι μεταξύ του υπεύθυνου αγγείου και του πάσχοντος νεύρου.

Τα ποσοστά επιτυχίας είναι ιδιαίτερα υψηλά (85-95% των ασθενών εμφανίζουν πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων τους).

Η απώλεια ακοής στη σύστοιχη πλευρά της χειρουργικής επέμβασης, η παροδική ή και η μόνιμη παράλυση του προσωπικού νεύρου καθώς επίσης και η άσηπτη μηνιγγίτιδα συνιστούν κάποιες από τις επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης.

προσωπικό νεύρο

Fig 5: Το μικρό τεμάχιο σπόγγου που τοποθετείται σαν μαξιλάρι μεταξύ του υπεύθυνου αγγείου και του προσωπικού νεύρου.

Τα αποτελέσματα της χειρουργικής αντιμετώπισης εξαρτώνται από την χρονική διάρκεια των συμπτωμάτων, προ της χειρουργικής επέμβασης, αλλά και την ηλικία των ασθενών. Σε γενικές γραμμές νέοι ασθενείς με μικρή χρονική διάρκεια συμπτωμάτων, προ της χειρουργικής επέμβασης, φαίνεται να έχουν καλύτερη έκβαση.

 

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

Newletter

Εγγραφείτε στα Newsletter του Ιατρού για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα για την Νευροχειρουργική.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Metropolitan Hospital
  • Κιν: +30 6944686096
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.