Τα Φλεβικά Αγγειώματα είναι αγγειακές δυσπλασίες οι οποίες ουσιαστικά παριστούν τμήμα της φυσιολογικής φλεβικής αποχέτευσης του σύστοιχα κείμενου εγκεφαλικού ιστού.

Εμφανίζονται σαν μία ακτινωτή διάταξη μικρών φλεβών που αποχετεύουν σε μία μεγαλύτερη φλέβα του εγκεφάλου η οποία με τη σειρά της αποχετεύει στο επιπολής ή στο εν’ τω βάθει φλεβικό σύστημα.

Εμφανίζουν το υψηλότερο ποσοστό επιπολασμού (60%) όλων των ενδοκρανιακών αγγειακών δυσπλασιών.

 

Φλεβικό αγγείωμα στην περιοχή του δεξιού παρεγκεφαλιδικού ημισφαιρίου

Fig: Φλεβικό αγγείωμα στην περιοχή του δεξιού παρεγκεφαλιδικού ημισφαιρίου. Εμφανής είναι η ακτινωτή διάταξη των μικρών φλεβών που συγκλείνουν σε μία μεγαλύτερη αποχετευτική φλέβα.

 

Κλινικές εκδηλώσεις των Φλεβικών Αγγειωμάτων

Τα φλεβικά αγγειώματα είναι συνήθως ασυμπτωματικά και ανευρίσκονται τυχαία στο πλαίσιο απεικονιστικού ελέγχου του ασθενούς που γίνεται για κάποιο άλλο λόγο.

Σπάνια μπορούν να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις, ενώ ακόμη πιο σπάνια μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία(0,34% per year/The prospective natural history of cerebral venous malformations, Neurosurgery 1998 Aug,43(2):195-200).

Επί εμφάνισης των παραπάνω, σκόπιμος κρίνεται ο λεπτομερής έλεγχος του ασθενούς για πιθανό σηραγγώδες αιμαγγείωμα που μπορεί να συνυπάρχει με το φλεβικό αγγείωμα, και που ενδεχομένως δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί την δεδομένη χρονική στιγμή.

 

Απεικονιστική Διερεύνηση των Φλεβικών Αγγειωμάτων

Η ψηφιακή αγγειογραφία εγκεφάλου μπορεί να αναδείξει σε ορισμένες περιπτώσεις την παρουσία των φλεβικών αγγειωμάτων, σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις όχι (angiographically occult). Στην πρώτη περίπτωση η εικόνα τους προσομοιάζει με αυτή της κεφαλής της Μέδουσας, όπου η ακτινωτή διάταξη των μικρών φλεβών που συγκλίνουν προς μία μεγαλύτερη θυμίζει τα φίδια από την κεφαλή της Μέδουσας από την ελληνική μυθολογία.

 

Θεραπεία των Φλεβικών Αγγειωμάτων

Συνήθως δεν απαιτείται αντιμετώπιση των φλεβικών αγγειωμάτων μιας και αυτά παριστούν φυσιολογικές οδούς φλεβικής αποχέτευσης του σύστοιχου εγκεφαλικού ιστού.

Στις περιπτώσεις που αυτά παρουσιάζονται με επιληπτικές κρίσεις ή ενοχοποιούνται για την δημιουργία ενός ενδοκρανιακού αιματώματος θα πρέπει, ως αναφέρθη παραπάνω, να εξαντλείται το ενδεχόμενο παρουσίας ή μη συνοδού σηραγγώδους αιμαγγειώματος.

Εξαιρετικά σπάνια, και εφόσον η αιτιολογική σχέση αποδειχθεί σαφώς, απαιτείται η αντιμετώπιση ενός φλεβικού αγγειώματος, στο πλαίσιο εμφάνισης επιληπτικών κρίσεων ή δημιουργίας ενδοκρανιακού αιματώματος.

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

Newletter

Εγγραφείτε στα Newsletter του Ιατρού για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα για την Νευροχειρουργική.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Metropolitan Hospital
  • Κιν: +30 6944686096
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.