Ασθενής 53 ετών με ιστορικό εντόνου άλγους στην Οσφυϊκή Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης(ΟΜΣΣ) και ριζιτικών διαταραχών , ιδίως κατά την κατάκλιση.

Κατά την εισαγωγή της η ασθενής ήταν εν΄εγρηγόρσει, προσανατολισμένη σε χώρο, χρόνο και στοιχεία ταυτότητας, χωρίς εμφανή παθολογικά ευρήματα εκ' των κρανιακών νεύρων και των μακρών οδών.

Ειδικότερα η νευρολογική εξέταση των κάτω άκρων δεν ανέδειξε σαφές κινητικό ή αισθητικό έλλειμμα εκ των πυρηνικών μυών νευρουμένων από Ο2-Ο3-Ο4-Ο5-Ι1 ρίζες.

Δεν αναφέρθηκαν σφικτηριακές διαταραχές. Δεν διαπιστώθηκαν αισθητικές διαταραχές στην περιοχή του περινέου.

Η μαγνητική τομογραφία της Οσφυϊκής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης ανέδειξε την παρουσία   ευμεγέθους εξεργασίας στην περιοχή του μυελικού κώνου συμβατής απεικονιστικά με επενδύμωμα.

Η ασθενής εισήχθη στο χειρουργείο όπου υπό γενική αναισθησία και ηλεκτροφυσιολογική παρακολούθηση υπεβλήθη σε πεταλεκτομή Ο1-Ο2 σπονδύλου, μερική πεταλεκτομή Θ12 σπονδύλου-αφαίρεση της εξεργασίας.

Η προσέγγιση αφαίρεσης της εξεργασίας έλαβε χώρα ως εξής :

α) επιμήκης διάνοιξη της σκληράς μήνιγγας της σύστοιχης ανατομικής περιοχής,

β) ανατομικός διαχωρισμός των νωτιαίων ριζών , υπό την όραση του μικροσκοπίου και τη χρήση εργαλείων μικροχειρουργικής, που κατά τόπους εμφάνιζαν έντονες συμφύσεις με την εξεργασία,

γ) αποσυμπίεση της εξεργασίας(decompression) με τη χρήση υπερηχητικού αναρροφητήρα(CUSA),

δ) αναγνώριση βάσει ανατομικών χαρακτηριστικών -και της χρήσης ηλεκτροφυσιολογικού ελέγχου- του τελικού νηματίου και διατομή αυτού και

ε) ολική αφαίρεση της εξεργασίας.

Χειρουργικός χρόνος έξι-6- ώρες.

Ομαλή μετεγχειρητική πορεία. Κινητοποίηση την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

Η ασθενής εξήλθε του νοσοκομείου την 3η μετεγχειρητική ημέρα , σε πολύ καλή γενική κατάσταση , με σαφή ύφεση των αιτιάσεων άλγους, με αγωγή και οδηγίες.

Η ιστολογική εξέταση ανέδειξε ευρήματα συμβατά με επενδύμωμα grade II.

Ο μετεγχειρητικός έλεγχος ΟΜΣΣ με μαγνητική τομογραφία μετά από ένα-1- μήνα, κατόπιν υπόδειξης του ακτινοθεραπευτή, ανέδειξε ευρήματα συμβατά με σχεδόν ολική αφαίρεση της εξεργασίας.

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Ευρωκλινική Αθηνών
  • Κιν: +30 6944686096
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.