Ασθενής ετών 37, με ατομικό ιστορικό συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου υπό αγωγή, εισήχθη στη Νευροχειρουργική κλινική ως πάσχουσα από ευμεγέθη εξεργασία εγκεφάλου.

Το ιστορικό της ασθενούς αρχίζει προ ετών με αναφερόμενες αιμωδίες στο αριστερό ήμισυ του προσώπου. Στο πλαίσιο αυτό υπεβλήθη σε απεικονιστικό έλεγχο εγκεφάλου(Μαγνητική τομογραφία) που ανέδειξε εξεργασία στην περιοχή του μέσου κρανιακού βόθρου αριστερά, συμβατή απεικονιστικά με σβάννωμα του τριδύμου νεύρου.

Η ασθενής ετέθη σε κλινική και απεικονιστική παρακολούθηση. Νέος έλεγχος με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου ανέδειξε αύξηση του μεγέθους της εξεργασίας.

Κατόπιν ενημέρωσης της ασθενούς, και των οικείων προσώπων αυτής, αποφασίστηκε η χειρουργική αφαίρεση της εξεργασίας.

Κατά την εισαγωγή της η ασθενής είναι εν' εγρηγόρσει, προσανατολισμένη σε χώρο, χρόνο και στοιχεία ταυτότητας, χωρίς εμφανή παθολογικά ευρήματα εκ' των κρανιακών νεύρων και των μακρών οδών(εξαίρεση η υπαισθησία κατανομής 2ου και 3ου κλάδου του τριδύμου νεύρου αριστερά).

Η νέα Μαγνητική Τομογραφία εγκεφάλου ανέδειξε εξεργασία στην περιοχή του μέσου κρανιακού βόθρου αριστερά, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του γαγγλίου του τριδύμου νεύρου, εντός της κοιλότητας του Meckel (Meckel's cave), συμβατή απεικονιστικά με σβάννωμα του τριδύμου νεύρου(ganglion cavernous sinus type).

Η ασθενής εισήχθη στο χειρουργείο όπου υπό γενική αναισθησία, και τη χρήση νευροπλοήγησης και νευροπαρακολούθησης, υπεβλήθη σε πτεριονική αριστερά κρανιοτομία(ενδοσκληρίδια και εξωσκληρίδια προσέγγιση)-αφαίρεση της εξεργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, και όσον αφορά τη διαδικασία της χειρουργικής επέμβασης, ακολουθήθηκαν τα εξής στάδια: α) ύπτια θέση ασθενούς, στροφή κεφαλής προς τα δεξιά/ήπια έκταση αυτής και σταθεροποίησή της σε 3-point Mayfield fixation, β) Curvilinear τομή δέρματος υποδορίου αριστερά/interfascial dissection με στόχο την προφύλαξη του μετωπιαίου κλάδου του προσωπικού νεύρου σύστοιχα/αποκόλληση του σύστοιχου κροταφίτη μυός και έλξη του προς τα κάτω, γ) κρανιοανάτρηση μία(1) και ακολούθως διενέργεια μετωποκροταφικής κρανιοτομίας αριστερά-flattening της σύστοιχης ελάσσονος πτέρυγας του σφηνοειδούς οστού, δ) διάνοιξη σκληράς μήνιγγας δίκην -C-shaped fashion και ανάρτηση αυτής προς τα εμπρός, ε) υπό την όραση του μικροσκοπίου, και τη χρήση εργαλείων μικροχειρουργικής, λαμβάνει χώρα διάνοιξη της σιλουείου σχισμής αριστερά που οδηγεί στην αναγνώριση του σύστοιχου οπτικού νεύρου-έσω καρωτίδας/διάνοιξη των σύστοιχων δεξαμενών-αφαίρεση ΕΝΥ με απώτερο στόχο τη βελτίωση των χειρουργικών συνθηκών, στ)υπό την όραση πάντα του μικροσκοπίου λαμβάνει χώρα περαιτέρω ανατομικός διαχωρισμός της σιλουείου σχισμής που οδηγεί στην αναγνώριση της σύστοιχης μέσης εγκεφαλικής-οπίσθιας αναστομωτικής και πρόσθιας χοριοειδούς αρτηρίας, ζ)ήπια επί τα εκτός έλξη της έσω κροταφικής επιφάνειας αριστερά οδηγεί στην ανεύρεση της εξεργασίας (εξωσκληρίδια), η) διάνοιξη σκληράς(έσω πέταλο αυτής που ουσιαστικά αποτελεί το έξω τοίχωμα του σύστοιχου σηραγγώδους κόλπου) σταδιακή αφαίρεση της εξεργασίας, θ) κατόπιν, λαμβάνει χώρα εξωσκληρίδια προσέγγιση της εξεργασίας , στην περιοχή του μέσου κρανιακού βόθρου, προκειμένου να αφαιρεθεί το τμήμα της βάσεως της εξεργασίας που δεν μπορεί να προσεγγιστεί δια της σιλουείου σχισμής , ι)εντύπωση ολικής αφαίρεσης της εξεργασίας-αιμόσταση, κ) συρραφή σκληράς μήνιγγας δίκην watertight fashion, και λ) κρανιοπλαστική-σύγκλειση τραύματος-επίδεση

Χειρουργικός χρόνος 6 ώρες.

Η μετεγχειρητική πορεία της ασθενούς ήταν ομαλή.

Εξήλθε τη 3η μετεγχειρητική ημέρα, σε πολύ καλή γενική κατάσταση, άριστη νευρολογικά, με αγωγή και οδηγίες.

Η παθολογοανατομική εξέταση ανέδειξε ευρήματα συμβατά με σβάννωμα τριδύμου νεύρου.

Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ) το 1997.

Περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:
  • 401 ΓΣΝΑ & Ευρωκλινική Αθηνών
  • Κιν: +30 6944686096
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.